Потпредседник владе и министар полиције Небојше Стефановића најавио је данас покретање иницијативе за измену кривично-правног оквира у циљу пооштравања казни за кривична дела насиља и увођење института "три ударца".


Стефановић каже да ће упутити предлог који ће се односити на измену више закона и да ће као највећу новину свакако садржати увођење института "три ударца", који се превасходно односи на повратнике, а који сукцесивно имплементирају неке европске државе у своја кривична законодавства.


Прочитајте још: Хитне мере против насилника


Суштина предлога је, како је навео, да свако ко понови неко кривично дело са елементима насиља буде оштрије кажњаван, а уколико то учини три пута онда казна мора бити драконска, саопштио је МУП Србије.


"Ускоро ћу упутити иницијативу за измену кривично-правног оквира у Србији како би се пооштриле казне за кривична дела насиља. Основни циљ је да се сви насилници, без обзира о ком виду насиља је реч, још оштрије кажњавају, како би утицали на колективну свест грађана Србије и на њихов осећај безбедности".


Стефановић сматра да сваки облика насиља мора имати још драстичније законске санкције.


Прочитајте још: Стефановић: Полиција не сме да бежи од одговорности у борби прoтив насиља у породици


"Руковођен превасходно интересима грађана ове земље и њиховом безбедношћу, која је у сваком тренутку примарна, схватам да насиље представља растућу друштвену опасност. Након детаљне анализе правног оквира, мислим да је ово најефикаснији начин да се насиље сузбије, како са аспекта рада полиције, тако и правосудних органа", навео је Стефановић.