У СРБИЈИ је 100 година од потписивања примирја обележено полагањем венаца на Спомен-костурницу бранилаца Београда, Споменику незнаном јунаку на Авали, на Француском војном гробљу и испред споменика Јеврејима страдалим у ослободилачким ратовима Србије 1912-1918.

Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони оценио је да церемонија обележавања Дана примирја у Паризу не би била потпуна да на њој Србија није представљена на највишем нивоу с обзиром на њену велику улогу у том до тада највећем ратном сукобу у историји.

Мондолони, који је са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем положио венце на Француском војном гробљу у Београду, чему су присуствовали и амбасадори бројних земаља и представник Града Београда Андреја Младеновић, подсетио је да је примирје постало могуће захваљујући победи Савезника на Солунском фронту где је Србија одиграла одлучујућу улогу.

- Наше две земље су желеле да достојно обележе ову годишњицу. Државни секретар при министру Војске Женевјев Дарјесек боравила је у Београду прошле недеље, а председник Србије Александар Вучић је у Паризу на церемонији обележавања примирја - рекао је амбасадор.

Подсетио је да ће председник Француске Емануел Макрон ускоро посетити Београд како би се обележило сећање на "братство по оружју".

Одата је и пошта Русима страдалим у Великом рату. Церемонији на Новом гробљу у Београду су присуствовали амбасадор Русије Александар Чепурин и министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Венце су положили и принц Александар Карађорђевић, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и чланови војно-дипломатског кора.- Србија треба да се сећа славних битака као што су Церска и Колубарска и битка на Кајмакчалану, али и Русије и Руса, који су ратовали заједно са Србијом и помагали јој у Великом рату - рекао је Поповић. - Цар Николај Други је поставио ултиматум Савезницима да се наши војници пребаце из Албаније на Крф. Дан примирја је била велика заједничка победа Србије и Русије, које су увек биле на правој страни у историји, као што су и данас.Чепурин је подсетио да је Русија вековима подржавала балканске народе у борби за независност и да 1914. године није остала по страни.ВИСОКА ЦЕНА СЛОБОДЕ

Централну државну церемонију обележавања Дана примирја, код Спомен-костурнице бранилаца Београда на Новом гробљу, предводио је данас потпредседник Владе Небојша Стефановић. Он је нагласио да је ово прилика да се подсетимо не само њихових херојских подвига него и тога колика је цена коју су наши преци платили да би освојили слободу за себе и своју земљу.

- Као што је пре 100 година дала немерљиву жртву у борби за слободу, Србија данас предузима огромне напоре да буде гарант мира и стабилности на Балкану - поручио је Стефановић.
Никола Селаковић на Споменику незнаном јунаку

ВЕНЦИ НА АВАЛИ

ИЗАСЛАНИК председника Србије Никола Селаковић положио је данас венац на Споменик незнаном јунаку на Авали, нагласивши да је Србија у Првом светском рату, према подацима Конференције мира из 1919, изгубила тачно 1.247.435 становника, војника и цивила.

- То је било 28 одсто наше популације у односу на 1914, али што је још језивије, то је било 62 одсто мушког становништва између 18 и 55 година. Србија је, сразмерно броју становника, тада положила највећу жртву - рекао је Селаковић.