ПОБЕДА! Овом речју исписаном на фотографији са заседања Генералне скупштине Интерпола, министар Небојша Стефановић пропратио је дебакл непризнате државе, којој ни поред свих лобирања није успело да уђе у ову организацију. И други круг гласања је завршен, а представници ткзв. Косова понижени су демонстративно напустили салу.

Приликом првог дела гласања у Генералној скупштини Интерола тзв. "Косово" доживело је дебакл - није добило неопходну двотрећинску већину за пријем. Уследио је шок председавајућег Генералне скупштине и Генералног секретаријата, након чега је мимо процедура одређена пауза од 20 минута пре другог гласања. Пауза је одређена како би делегације изашле из сале и како би САД, Братинија, Турска на њих извршили додатни притисак пре новог гласања. Министар Небојша Стефановић се оштро успротивио одлуци да се одреди пауза и питао је председавајућег на основу ког правила је одређена пауза, на шта није добио одговор.

Одређена је пауза што је до сада невиђен преседан, а заседање ће бити настављено за 20 минута.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СКАНДАЛ: САД, Британија и Турска притискају афричке земље да гласају за пријем тзв. Косова у Интерпол

Присутнима се раније обратио министар Небојша Стефановић који је оштро реаговао због кршења Резолуције 1244, међународног права, и процедура Интерпола, као и политизације ове полицијске организације.

Током првог дела расправе делегати су се јављали за реч и образлагали своје ставове у вези пријема. У корист Србије за реч се јавила Шпанија, Мароко, Кипар, Кина, Белорусија, Русија, Румунија, Венецуела, Намибија и Суринам..

СТЕФАНОВИЋ: ВЕЛИКИ УСПЕХ СРБИЈЕ

Одбијање захтева за чланство тзв. Косова у Интерпол је велики успех и огроман резултат наше земље, рекао је данас потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је у телефонском укјучењу за РТС из Дубаија рекао да је веома поносан на постигнути резултат.

Министр је захвалио председнику Србије, премијерки и министру спољних послова, који су се лавовски борили да заштите интегритет и наше земље и Интерпола.

Они су, казао је, неуморно радили свих ових месеци да докажу да су, како је рекао, право и правда, јачи од сваког лобирања па чак и моћних неких земаља.

Ово је био велики испит за Интерпол, рекао је Стефановић и додао да мисли да би се пријемом Косова та организација политизовала, престала би да буде полцијски важна, већ би постала политичко тело.

А то смо, казао је, сви хтели да избегнемо.

"И поред разних покушаја и позивања на неке преседане и праксе које, чини се, покусасавали у паузи да издејствују нешто, али то ипак није успело. Наши људи су били веома срчани, сви су се борили, српски грађани могу да буду поносни на тај тим. Тим пре је и ова победа већа за све нас", рекао је Стефановић.

Упитан да ли ће за новог председника Интерпола бити изабран руски генерал, Стефановић је рекао да има више кандидата, да ће се о томе гласати сутра и да је незахвално сада причати о томе.

Стефановић се још једном захвалио свим грађанима Србије на подршци српског тима, сви су, казао је, то могли да осете тамо у Дубаију.

Министар је казао да захваљујући томе представници Србије могу подигнуте главе да иду ходницима Интерпола.