Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је некоме потребно стално трвење Срба и Албанаца, као и да је Приштина увела таксе од 10 одсто на увоз српске робе како би се урушио дијалог и да не би дошло до компромисног решења.

Вучић је на телевизији Хепи казао да не верује а је међународна заједница против одлука Приштине, али да, како је рекао, "велики албански јунаци успевају да издрже те притиске".

Прочитајте још:ПРИШТИНА НАСТАВЉА СА ПРОВОКАЦИЈАМА: Хтели би етикете "Република Косово"

"Зато што је некоме потребно трвење Срба и Албанаца, стални, неко би рекао латентни, а ја бих рекао да ће се тај латентни сукоб свакако у неком тенутутку претворити у отворен сукоб. Само зато то неко ради, и споља и са албанске стране", казао је Вучић.

Он је рекао да је посао Србије да каже свима у свету да то не сме да се догоди и догађа, и да се мора сачувати мир и стабилнст.

"Шта год да се догоди биће катастрофа за све нас и за Србе и за Албанце. Али неће бити лако ни за многе друге у свету који мисле како би то решавали левом руком", рекао је Вучић и додао да моли све да се понашају озбиљније, јер је то "много већи напад, не на Србију, већ на регионални мир и стабилност што људи у свету и Европи морају да разумеју".

Он је рекао да је немачка канцеларка Ангела Меркел оценила да је "незамисливо" то што је Приштина прекршила правило ЦЕФТА на које се обавезала.

"Што је сумануто, не можете да кршите правила која сви поштују, то није могуће у међунардоном праву", рекао је он.

БИЛО МИ ЈЕ ТЕШКО У ПАРИЗУ Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да му је у Паризу, током обележавања 100. годишњице од примирја у Првом светском рату, било тешко, али да се суздржао, јер је на њему да се понаша одговорно и озбиљно, у интересу Србије. Сувише је важна Француска да бих се играо са будућношћу Србије, додао је он. "Тако морају да се понашају одговорни људи. А, онај ко мисли да је требало некога да опсујем, изударам… немојте да се бавите оваквим послом”, рекао је Вучић.

Вучић је додао да је те вечери када је Приштина увела таксе имао састанак с председником Косова Хашимом Тачијем и виском представницом ЕУ Федериком Могерини и да им је рекао да је спреман за трајан компромис и мир.

"Приштинска страна је одједанпут незадовољна што ми радимо свој посао и боримо се за суверенитет Србије", рекао је Вучић.

Упитан за „непристојну понуду“ да Србија настави дијалог са Приштином а да заузврат добије отварање нових поглавља о чему су писали поједини медији, Вучић је казао да свакодневно слуша жеље западног света да настави разговоре без обзира на то што Приштина неће да повуче своје мере.

„Ја сам донео одлуку да не разговарамо док не повуку своје мере. Рекао сам то јавно у Бриселу: Сваког дана сам под неком врстом, не могу да то назовем притиском, јер је то посао који радим“, истакао је он.

Вучић је на констатацију да то неки зову „штап и шаргарепа“, Вучић каже:

„Да будем искрен негде имате границу, границу која значи да неко мора да поштује правила и норме које су потписали, споразуме које су потписали. Знао сам ја, од почетка сам говорио да ћемо се ми држати Бриселског споразума, а Албанци неће. Знао сам да неће ићи у формиање ЗСО“, указао је он.

Вучић је рекао да нико не врши притисак на Приштину, јер би, да тај притисак постоји, "истог секунда све применили".

На наводе у медијима да је Москва "лупила дипломатски шамар" Београду, Вучић је рекао да то не жели да коментарише, а да је Русија искрени пријатељ и подржава Србију.

“Да нам није било Путина, 2015. године, данас бисмо носили жиг на челу народа, да није ставио вето на резолуцију у УН. Никад му то нећу заборавити и велико му хвала”, поручио је Вучић.

Русија је, навео је, увек била и биће уз Србију, али да не морају увек да буду одушевљени неким нашим потезима, као ни ми њиховим.

“Русија нам је пријатељ, не због књижевности, сликара или вајара, већ зато што што имамо добре и рачунамо на још боље политичке и економске односе и никоме због тога нећу да се извињавам”, указао је.

Поручио је, ипак, да ми имамо своју земљу и да не треба да рачнамо да ће било ко други да штити и бори се за Србију онолико колико је то наша обавеза.

Он је навео да руски председник долази у Србију одмах иза 15. јануара, те да верује да ће најмање 10 споразума бити потписано, на којима се ради.СРБИ НИСУ РАЗУМЕЛИ МОЈ ПРЕДЛОГ

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да многи у Србији нису разумели његов предлог решења проблема Косова и Метохије.

„Пре свега у Србији нису разумели мој предлог. Од опозиције нисам ни очекивао да разуме“, нагласио је Вучић гостујући на телевизији „Хепи“.

На констатацију да опозиција није желела да учествује у унутрашњем дијалог, Вучић је одговорио да "учествују" сваког дана својим „генијалним идејама" - "чекајте Срби да сви нестанемо, да уништимо све фабрике, да можемо даље да пљачкамо и крадемо“.

Вучих је казао да је он кривац јер је желео да извуче највише за наш народ, да се бори за њега, додавши да су се они пре њега помало радовали независном Косову, чекали да прође време, да плаше некаквим сатрим, новим радикалима, а они да наставе да краду и пљачкају.

Он је подсетио да је, када се усвајан Бриселски споразум, знао да ћемо се држати тога, као и Срби у РС Дејтонског споразума.

"Имали смо пет година у којима смо сачували мир, стабилност. Ја сам рекао хоћете компромисно решење, знајући да данас живи више од 90 одсто Албанаца на КиМ, да су најмоћније западне земље признале незавсиност, да покушамо да направимо договор, истовремено покушавајући да извучемо највише", навео је он.

НИСАМ ПОМИЊАО ОСТАВКУ Председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је вечерас да никада није помињао оставку на место председника странке већ да је говорио о томе да се догодине мења руководство странке и да сматра да је потребно да се оно подмлади и људи промене. "Нисам помињао своју оставку већ да бирамо ново руководство партије. Време је да помладимо странку", рекао је Вучић.

Како каже, Срби морају да размеју да ово није више 2000. или 1997.

"Имали смо 2004. и 2008.када су прогласили независност, пораз пред МСП 2010. Јеремић, Тадић и Ђилас су тада поставили најглупље питање, а 2011.супоставили границе на Јарињу и Брњаку, и хапсили људе који су спаили прелаз. Да ли се сећате да су гонили Србе?", упитао је он.

Према његовим речима, ситуација за нас је много лоша и морамо то да разумемо, чак иако сутра не будемо поражени (Интерпол).

„Ја сам поносан на људе који су се борили, борили као Давид против Голијата. Не треба, ни ако победимо, да се укљујкујемо и мислимо да смо постали много важнији. Морамо да се боримо за компромис“, рекао је он.

Вчић је затражио више реалности код српског народа, додајући да ако неко мисли да ће Качаник бити српски за 10 или 30 година - онда греши.

Указао је да му је било тешко пре него што је изашао пред немачку канцеларку Ангели Меркел да јој каже свој став о КиМ.

„Идеш код најмоћније жене у Европи. У чему Србија може да се пореди са Немачком по питању економије и политике“, навео је он.

Вучић је одбио да коментарише изјаву Ишингера да је Борис Тадић са Хашимом Тачијем постигао споразум као што је био Бриселски, а да га је повукао пошто су Руси били против.

„Тадић је то демантовао. То не могу да коментаришем јер не би било фер. За разлику од њих који су увек на страни странаца, ја никада не нападам Србе и своје политичке противнике пред странцима. Видели сте се када су се албански новинари обрушили на мене у Бриселу да нисам хтео да нападнем ни Јеремића, Тадића ни Ђиласа. Шта мислим рећи ћу им у Србији", закључио је он.


ПРЕДСЕДНИК О ИНТЕРПОЛУ: НАДАМ СЕ ПОБЕДИ И ДОБРОЈ ОДЛУЦИ ПО СРБИЈУ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечарас да се нада нашој победи у Интерполу и да Косово неће постати чланица те међународне организације.

Указао је да су земље изложене великим притисцима да буду уздржане или да гласају за чланство Косова у Интерполу, али да се Србија борила да то спречи, јаче него што би било ко могао да претпостави.

"Нисам оптимиста по природи , али се надам нашој победи. Нисам неозбиљан као они који су очекивали позитивну пресуду Међународног суда правде, па добили негативну. Не могу да тврдим да ће одлука бити добра за нас, али надам се доброј одлуци и победи Србије", рекао је Вучић гостујући на ТВ Хепи.

Он је указао да Србија није против себе имала Албанце него најјаче светске силе.

Вучић је појаснио да је највећи притисак до сада то што гласање неће бити тајно.

"На захтев било које чланице може да се провери ко је како гласао. Америка је поручила - ви можете да гласате како хоћете, ми ћемо знати шта сте одлучили. И, сада многи који су милсили да гласају за нас, а под притиском су, питање је какву ће одлуку да донесу", рекао је Вучић.

Истакао је да Србији није лако, да се борила против најмохцнијих на свету, за свој народ, јаче него што што неко може да претпостави.

Захвалио је Кини, Шпанији, Аргентини, Кипру и Суринаму, јер су јавно тражили да се питање чланства Косова у Интерполу скине са дневног реда.

"Замислите, један мали Суринам се јавно декларисао, отворено, нескривено. Хвала тим земљама на часном и храбром држању, Србија то неће заборавити ма како да се заврши у Интерполу", рекао је он.

У СРБИЈИ СВЕ УРАЂЕНО ПО ЗАКОНУ У СЛУЧАЈУ ГРУЕВСКИ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је бивши македонски премијер Никола Грувски са регуларним документима ушао у Србију, да у том тренутку никаква потерница против њега није била расписана те да је у Србији учињено све у складу са законом и да Србија њему није била никакав јатак.

Онима који кажу да за случај Грувески треба да се питају Албанија, Црна Гора и Србија Вучић одговара да је право питање како је Груевски изашао из Македоније, да ли га је Македонија тада гонила или не.


Прочитајте још: ПРИШТИНСКИ МЕДИЈИ НАВОДЕ: Самопроглашено Косово неће добити војску 28. новембра

У емисији "Ћирлилица" Хепи ТВ, он је детаљно обајснио шта се догађало са Груевским.

"Дана 11. 11. током ноћи, негде између један и два, немамо званичне податке, лице Никола Грувески улази на територију Албаније, легитимисавши се и у пратњи два лица мађарске националности. Потом улази у Црну Гору на прелазу Божај, поново са регуларним документима и са пасавном издатим у мађарској амбасади у Тирани.

Након тога, 11. 11. улази у Србију са регуларном личном картом и у пратњи та иста два лица, а затим 12. 11. у 5. 11 сати именовано лице напустило је Србију на прелазу Хоргош са пасаваном бр. 100.501 издатим у Тирани, са личном картом и у пратњи лица са дипломатским документима и дипломатским возилом", навео је он.

Истиче да у том моменту никаква потерница за Грувеским не постоји.

"Тек 13. 11. у 19, 35 од Интерпола Скопље доставља нам се потерница. Дакле, да смо га зауставили то би била отмица Груевског са наше стране", наводи Вучић.

"Три дана кансије! Кога ви завитлавате, тражите да Србија хапсе људе без потернице, да ли мислите да смо ми дивље племе, да ли то од Србије очекујете уместо да се питате кога сте пустили и зашто сте толико чекали", рекао је председник Србије.

Он је додао да је "овим аиз Србије" пустио да се "испуцају са глупостима" по новинама и ТВ и да онда изађе са чињеницама.

"Све је урађено у складу са законом и Црној Гори и у Србији и шта ћемо сад?", рекао је он, подсетивши да је и бивши председник Србије Борис Тадић исто тако набавио аутомобил.

Додао је да нема никаквог разлога за његово хапшење јер Тадић није остварио никакву противправну корист а ауто је остао држави.

На питање када се последњи пут чуо са Груевским рекао је да је то било за време нереда у Собрању, када га је Груевски из Беча молио да апелује на смиривање ситуације, и још једном после тога у вези са Европском народном партијом.

Додао је и да је са македонским премијером Зораном Заевим успостављена нормална комуниакција.

"Србија нема никаве претензије ка Македонији нити има некакав проблем. Они су нама једна од најближих народа и иамћемо са њима најбоље односе и у будућности", закључио је Вучић.
МИР И СТАБИЛНОСТ РЕГИОНА ПРИОРИТЕТ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће дати све од себе да у региону опстане мир и стабилност, да нам није потребно да будемо лидер већ желимо да се такмичимо у економском расту и развоју.

Вучић је, одговарајући на питања на ТВ Хепи, рекао да му је посао да мир у региону остане али и упозорио да то неће бити случај уколико су неки хистерични и нервозни или себе виде као губитнике.

На питања о коментарима бившег хрватског министра спољних послова Давора Иве Штира о њему као човеку коме је Европа дала да буде лидер у региону, рекао да такве ствари нису истините.

Додао је да никада није рекао да смо ми лидери већ да сматра да треба да се такмичимо за стране инвестиције, даље повећање плата и пензија...

"Када кажете да сте лидер онда су одмах сви против вас", примећује Вучић.

Како је рекао неки су раније говорили да смо лидери, а били најбоље 93. на Дуинг бизнис листи, а сада смо 48. и додао:

"Мени не треба да будем било какав лидер, нити је било коме од нас то потребно.

Имамо добру владу која добро ради, има места за бројне измене ако премијерка то одлучи."