АМЕРИКА, Велика Британија и Турска протекла два дана вршиле су снажан притисак пре свега на поједине афричке државе, да дају позитиван глас захтеву тзв. Косова да постане члан Интерпола, о чему ће се гласати данас у Дубаију на Генералној скупштини ове организације.

Задатак неких чланова делегација ове три земље био је да, у паузама заседања у стопу прате представнике из Африке како би их, уз бројне претње, натерали да подрже Косово током гласања! Ово су, нашем извору у Дубаију, открили представници Гвинеје који кажу да су они само једна од афричких земаља која је од недеље, када је почело заседање, изложена снажним притисцима. Сличан проблем, открива наш извор, имали су и чланови делегација из неких других делова света, попут Бахреина.

- Буквално се не одвајају од представника појединих држава и уз бројне претње и притиске покушавају да их натерају да подрже такозвано Косово. Прате их по ресторанима, ходницима... Иду за њима чак и у тоалет. Представници земаља које су изложене притисцима су шокирани навалентношћу и чињеницом да не презају ни од чега како би их уценили и променили њихову одлуку - наводи наш извор.

Прочитајте још - ЦРНА ГОРА УЗ САМОПРОГЛАШЕНО КОСОВО: Дармановићнајавио да ће Подгорица подржати чланство Приштине у Интерполу

Иначе, захтеву Србије да се гласање о чланству тзв. Косова скине са дневног реда Генералне скупштине, придружило се пет земаља: Кина, Шпанија, Кипар, Аргентина и Суринам, али је он одбачен. Тако су приликом гласања о усвајању дневног реда у целини, Србија и још 12 земаља биле против, па је план рада овог заседања, у коме се нашла и молба Приштине - прошао.

Небојша Стефановић

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је у Дубаију да постоји намера да се чланице Интерпола збуне у вези са начином гласања о пријему тзв. Косова у чланство. Он је навео и да се наставља политизација ове институције, не само од стране земаља које су признале такозвану независност Косова, већ и од Генералног секретаријата те полицијске организације:

- Осим нејасних и неблаговремених обавештења, најављује се и процедура по којој ће се уколико дође до гласања у коме тзв. Косово не добије потребну већину за пријем, одредити пауза, а да би се после паузе ишло на ново гласање. То је потпуно супротно правилима која јасно говоре да ће се одржати два гласања, без помињања икакве паузе. Очигледно ће сви покушаји бити уложени да се у паузи обезбеди потребна већина уколико је не буде у првом гласању.

Прочитајте још - СКАНДАЛ: САД, Британија и Турска притискају афричке земље да гласају за пријем тзв. Косова у Интерпол

Наводећи да је очигледно да се политизација тог процеса наставља на начин "да се ствара сумња да ли ћемо сутра имати оптужнице о којима ће се политички одлучивати, ко ће бити оптужен и да ли ће бити процесуиран", министар је оценио да је такво поступање "недопустиво за Интерпол и читав полицијски систем".

Упркос свему, по најави Стефановића, Србија ће заједно са својим партнерима до последњег тренутка радити све што је могуће да се сачува интегритет Интерпола, међународно право и заштити наша земља:

- Наш задатак је да покажемо да постоји довољно земаља са интегритетом, са довољно чврстине да се одупру свим притисцима западних држава и да покажу да се поштовање полицијског кодекса и интегритета више цени од било какве политичке моћи и притиска.

Јирген Шток

Члан Светске асоцијације шефова полиције Марко Ницовић указао је на могући неповољан сценарио по Србију, по ком, данас када се буде гласало, у сали не би биле присутне чланице које нису признале једнострано проглашену независност Косова, док би остали само они који ће гласати за чланство Косова у Интерполу, јер се нешто слично дешавало и у другим организацијама.

Он је упозорио да би евентуално чланство Косова у Интерполу значило да би криминалци у покрајини били заштићени, а да ће се Интерполове потернице злоупотребљавати, па да се на њима може наћи било ко, укључујући и министре из Београда.

Бившег шефа БИА и професора Андреју Савића није изненадило то што је Приштина у дневни ред "угурала" питање свог чланства, јер се Западу жури да је и у безбедносној сфери интегрише у глобалне токове. Он каже да су аргументи на нашој страни, али да, нажалост, међународно право не постоји, јер је на делу моћ силе.

ВУЧИЋ: ХВАЛА КИНИ

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић у понедељак се захвалио председнику Кине Си Ђинпингу и амбасадору ове земље Ли Манчангу на великој подршци коју та земља пружа Србији у очувању територијалног интегритета. Он се захвалио и делегацији те земље при Интерполу која је пружила безрезервну подршку, у поштовању међународног права, упркос бројним притисцима појединих западних земаља да сруше интегритет Србије и омогуће чланство тзв. Косова - саопштила је Служба председника за сарадњу са медијима.


ДИКОВИЋ: ЧИСТА МИ ЈЕ САВЕСТ

САВЕСТ ми је чиста за све што се дешавало у зони 37. моторизоване бригаде 1999. године. Вероватно постоји нека оптужница, неке невладине организације у Београду су то писале у сарадњи са сличним НВО у Приштини - рекао је у понедељак бивши начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, поводом спекулација да ће се наћи на потерници на захтев Приштине, уколико Косово буде примљено у Интерпол.

ЦРНОГОРЦИ "ЗА"!

МИНИСТАР спољних послова Црне Горе Срђан Дармановић изјавио је у понедељак да ће та држава гласати за пријем Приштине у чланство Интерпола, истакавши истовремено да су односи са Србијом најбољи од стицања независности?!

- Пријатељи смо обема странама, не желимо политичке тензије у региону, јер кад би их било, ми смо као мала држава увек изложени. В. К.