Премијер привремених институција у Приштини, Рамуш Харадинај, затражио је од аустријског канцелара Себастијана Курца, да се питање визне либерализације за самопроглашено Косово стави на дневни ред Савета ЕУ.


Харадинај, који борави у Бечу на радном доручку, на који је Курц позвао све премијере држава Западног Балкана и самопроглашеног Косова, написао је на свом Фејсбуку да је аустријском канцелару предочио да је "Косово једина земља чији грађани не могу слободно да се крећу".

"Нагласио сам да је Косово посвећено јачању регионалне сарадње и спремности да преузме своје обавезе, али да би то требало да буде реципрочно. Обавестио сам јој колеге да је земља постигла напредак у спровођењу ШП и ЕРА 1 и сада очекујемо покретање ЕРА 2 ", написао Харадинај и додао да је тзв. држава Косово испунила све услове за добијање вицне либерализације.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРИШТИНСКА ШТАМПА ПИШЕ: Визну либерализацију за самопроглашено Косово подржале само Бугарска и Мађарска

Зато је, навео је, од канцелара Курца затражио да либерализација визног режима буде стављена на дневни ред ЕУ.

"Поред нашег права на слободу кретања, либерализација визног режима за Косово значи више партнерстава, више тржишних могућности за размену земаља ЕУ и региона", закључио је Харадинај.

Коха онлине пенела је раније данас да је група земаља чланица ЕУ изразила "велики скептицизам" у погледу одобрења визне либерализације за самопроглашено Косово, а да су тај захтев у потпуности подржале само Мађарска и Бугарска.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БРНАБИЋ ПОРУЧИЛА: Приштина дискриминише све што је српско


То је објављено у извештају министарства спољних послова тзв. државе Косово у који је Коха имала увид.

Извештај је сачињен након састанка са представницима 17 држава чланица ЕУ.

Харадина је прошле седмице у разговору са студентима Филозофског факултета у Приштини признао да се сматра одговорним због тога што самопроглашено Косово није добило визну либерализацију.

Његова влада је, наиме, тврдила да ће тзв. државе Косово добити визну либерализацију до краја ове године.