Премијерка Ана Брнабић истакла је у Бечу да Приштина таксама супротним ЦЕФТА споразуму дискриминише све што је српско.


Брнабић је, на конференцији за штампу, после радног доручка председавајућег ЕУ, аустријског канцелара Себастијана Курца са премијерима Западног Балкана, указала да је Србиjaокренута будућности, али нажалост се регион свако мало враћа уназад.

То је, како је истакла, посебно видљиво последње две седмице и указала да је Приштина прекршила ЦЕФТА споразум повећањем такси за робу из централне Србије.

„То није у складу са ЦЕФТА, и прдставља јасну дискриминацију свега што еј српско. Надамо се у будућности да ћемо бити у стању да имплементирамо овај споразум, што ће омогућити наставак разговора о ономе што можемо заједно постићи“, објаснила је она.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Брнабић данас у Љубљани на састанку Трилатерале

Захвалила се канцелару Курцу на томе што је Аустрија проширење ЕУ држала високо на листи приоритета, и изразила наду у даље отварања поглавља, што је, како је како је истакла, важан сигнал за грађане Србије.

Она је рекла да је Србија посвећена европској интегарцији, реформама, као и регионалној сарадњи, што су и кључни приоритети наше земље, а не само због етапа на пут ка ЕУ.

Председник владе привремених институција у Приштии Рамуш Харадинај, који је на конференцији говорио после српске премијерке, устврдио је да је потез Приштине супротан ЦЕФТИ уследио због наводног дугогодишњег неједнаког третмана робе са Косова у Србији и у Босни и Херцеговини.

„Ниједан производ са Косова није могао да иде у Србију и БиХ без финансијских препрека. С друге стране имамо добру сарадњу са другим землајма, са којима немамо тарифне препреке. Спремни смо на јачање односа са свим суседима“, казао је он.

Даље се Харадинај осврнуо на визну либерализацију са ЕУ, додајући да је Приштина спремна на то, али да данас у Европи не постојис премнсот да се о томе одлучи.

Приштина је, према његовим речима, испунила све потребне услове и рекао да има „пун капацитет“ за спровођење визне либерализације, а албански премијер Еди Рама је подржао захтев Приштине.

„Надам се да ће визна либерализација са Косовом уследити барем након избора за Европски парламент“, рекао је Рама.

Домаћин скупа, аустријски канцелар Курц рекао је да је данас са премијерима Западног балкана разговарао о европској интеграцији региона, као и сарадњи унутар региона.

Он је истакао да је Аустрија снажан партне региону на путу ка ЕУ, и да је став Беча да ЕУ не би била потпуна без Западног Балкана.

„Знамо да је стабилност Европе повезана са безбедношсћу и стабилности у вашем региону. Зато је јако важно да све земље Западног Балкана иду путем ка ЕУ“; поручио је Курц.

Евроспки комесар Јоханес Хан казао је да је ширење ЕУ један од тр кључна приоритета председаванај Аустрије ЕУ, што је било јако битно.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БРНАБИЋ ЗА ЦНН: Србија се мења брзо и у исправном смеру

Истовремено је указао да је битно да се Западни Балкан интегрише у заједничко тржиште, за шта је важно „Укинути све баријере, формалне и неформалне“.

Повезивање региона, према његовим речима је, од великог значаја за регион, посебно у енергетском сектору.

„Битно је да се повећа обим трговинске сарадње унутар региона. Од 2016.до 2017.имали смо благ раст који је обећавајући тренд. У последњих десет година удвостручена је трговина региона са ЕУ“; објаснио је Хан указујући да то показује који потенцијал има регион.

Истакао је да је битно да свих шест земаља региона имају европску перспективу, додајући да је то процес на основу заслуга.

„То значи да неће сви заједно моћи приступити, али је битно да сви имају перспективу“, нагласио је Хан.