Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је сам почетак седнице Генералне скупштине обележило непринципијелно понашање Генералног секретаријата Интерпола.

"И поред противљења већег броја држава чланица и наравно Републике Србије да се питање пријема такозваног „Косова" уопште нађе на дневном реду, донета је одлука да ова тачка остане и да се о њој гласа", рекао је Стефановић који предводи нашу делегацију у Дубаију, саопштио је МУП.

Стефановић је након почетка заседања Генералне скупштине Интерпола поручио да ће Србија наставити да се бори до самог гласања у уторак, како би показала да пријем такозваног "Косова" у Интерпол представља политизацију ове полицијске организације што је, како је нагласио, штетно не само за међународно право, већ и за све будуће полицијске операције.

"Нажалост, иако смо више пута упозоравали да је тиме угрожено међународно право, оваква одлука показује да Корелова резолуција коју је усвојила Генерална скупштина претходне године у Пекингу остаје само мртво слово на папиру“, нагласио је Стефановић, саопштио је МУП.

Министар је истакао да је Генерални секретаријат и један део чланица Интерпола одлучио да њихово становиште буде изнад међународног права и изнад одлука које је донела и сама Генерална скупштина.

„Република Србија наставља да, заједно са својим партнерима, лобира и да ради на томе да одлука о евентуалном пријему тзв. „Косова“ не прође на самом гласању у уторак. Не предајемо се и борићемо се свим силама до краја. Надам се да ћемо, заједно са земљама које помажу Србији, успети да покажемо да гласање за пријем такозваног „Косова“ у Интерпол представља потпуну политизацију ове полицијске организације што је потпуно штетно, не само за међународно право, већ и све будуће полицијске операције“, нагласио је министар Стефановић.


СТЕФАНОВИЋ СА ШЕФОМ КИНЕСКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је данас у Дубаију са Дакијем Дуаном, шефом кинеске делегације на Генералној скупштини Интерпола, о предстојећем гласању за пријем такозваног "Косова" у ову полицијску организацију.

Дуан је током састанка рекао да Народна Република Кина подржава ставове Републике Србије по питању захтева за пријем тзв. "Косова" и да у потпуности поштује територијални суверенитет Републике Србије.

На маргинама заседања Генералне скупштине Интерпола у Дубаију, Стефановић и Дуан су разговарали и о досадашњој сарадњи Србије и Кине, саопштио је МУП.

Односи министарстава унутрашњих послова, као и целокупна сарадња две државе, оцењени су као одлични што, како су истакли, потврђује нераскидиво пријател?ство два народа.