ЗАПАДНЕ силе послале су дипломатским каналима непристојну понуду председнику Александру Вучићу по којој би он требало да пристане на наставак дијалога у Бриселу, чак и ако Приштина не повуче сулуду одлуку о повећању царина за робу из централне Србије, а заузврат би нашој земљи у децембру била отворена три поглавља у преговорима за приступ Европској унији. Шеф наше државе, међутим, није ни разматрао овај лицемерни аранжман нити ће га прихватити - ексклузивно сазнају "Новости".

Овакву понуду у Београду сматрају апсурдном јер је увођем такса на производе из централне Србије Приштина погазила ЦЕФТА споразум, у који су уграђени неки од темељних принципа ЕУ, а које сада гази управо Брисел.

Најновија "шаргарепа" западњака и не треба да чуди, јер за остваривање циља актуелне европске администрације - да се до решења за косовско питање дође до истека њиховог мандата - остаје све мање времена. И сама висока представница ЕУ и посредница у дијалогу Федерика Могерини је рекла да би волела да се дијалог заврши до маја 2019, када ће се одржати избори за Европски парламент. На другој страни, пре два дана чуо се јасан став Русије: косовски проблем треба да се реши у оквиру дијалога, али "без наметања вештачких рокова".

ПРОЧИТАЈТЕ И: АКЦИЈА АЛБАНАЦА У ИНТЕРПОЛУ: Припремили 15 милиона $ да поткупе делегације!

За висемесечну тромост преговарачког процеса, уосталом, одговорност није на Београду. Приштина је та која пет година није формирала Заједницу српских општина уз више него очигледно гледање кроз прсте из Брисела. Пред готово сваку заказану рунду дијалога на високом нивоу, по правилу су приређивали неку нову провокацију Београду, стављајући српску страну пред свршен чин - да ако се не појави у Бриселу, буде оптужена за опструкцију преговарачког процеса.

Приштина најгрубље прекршила ЦЕФТА споразум јер је увела царину на српску робу / Фото И. Радуловић


Тако је неколико дана пред рунду заказану у јулу, у општини Гњилане, косовска полиција ухапсила петорицу Срба, а уочи последњег састанка у новембру, уведена је такса од 10 одсто на робу из централне Србије. Најављено је и да ће се када се формира тзв. војска Косова, један њен гарнизон распоредити ка северу, што је супротно договору Београда и НАТО. Одговор председника Вучића на то био је да ће се дијалог наставити када Приштина повуче противправне одлуке, због чега је и стигла понуда из Брисела, као покушај да се овакав српски став смекша.


НА ЧЕКАЊУ

СРБИЈА је, иначе, одавно спремна да отвори нова три поглавља у приступним преговорима са ЕУ, али из политичких разлога поједине чланице Уније то стопирају. На чекању су поглавље 9 - финансијске услуге, 17 - економске и монетарне одредбе и 18 - статистика. У међувремену, припремљена су и поглавље 2 - слободно кретање радника, 4 - слободно кретање капитала, 14 - транспортна политика и 21 - трансевропске мреже.