Србију у уторак, у Дубаију, очекује одсудна битка у којој треба да спречи улажак лажне државе Косово у Интерпол, казе министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и истиче да постоје свакодневни притисци на бројне мале земље да гласају за Приштину, али да ће се Србија борити до последњег тренутка.

"Албанци на својој страни имају моћне заштитнике, западне силе, пре свега Американце, који свакодневно притискају и условљавају бројне мале земље да гласају за Приштину. Али, Србија не одустаје и бориће се до последњег тренутка", поручио је министар у интервјуу за данашњи Информер.

Стефановић је нагласио да је до сада упутио четири писма свим чланицама Интерпола у којима их је упознао са три групе агрумента - полицијске, правне и политичке, а које, каже, јасно говоре због чега Косово не може да буде чланица Интерпола.

ПРОЧИТАЈТЕ И: АКЦИЈА АЛБАНАЦА У ИНТЕРПОЛУ: Припремили 15 милиона $ да поткупе делегације!

"У овој борби огромну улогу има и председник Србије Александар Вучић. Он је максимално искористио своју позицију да нам помогне, свакодневно је укључен и није пропустио ниједну прилику да са старним званичницима разговара о овој теми", рекао је Стефановић.

Као најважније аргументе на нашој страни, министар је навео Резолуцију СБ УН 1244, која јасно говори да је Косово део Србије и да, самим тим, није чланица УН, нити је посматрач.

Правила Интерпола, појашњава, кажу да морате да будете чланица УН или имати статус посматрача да бисте били чланица Интерпола.

"Пошто нису ни једно ни другио, не могу бити чланица Интерпола. Нажалост, у савременом свету ретко шта кога обавезује и често видимо да сила аргумената пада пред силом много подигнутих руку", рекао је Стефановић.

Навео је и да би чланство Косова у тој организацији имало вишеструке последице по читав свет, те да би то утицало да се корумпирају базе података Интерпола и да база оптужених за тероризам доспе у руке оних који су блиски терористичким организацијама, па чак и ИСИС-у.

Он је напоменуо да је са Косова огроман број људи отишао да се бори за ИСИС, те да је јасно да то није било могуће без благонаклноног односа институција.

"Аргумент да би им чланство у Интерполу омогућило борбу против кирминала не пије воду, јер вам за то не треба Интерпол. То чланство им је потребно да би својој јавности, као одговор на рад Специјалног тужиластва за ратне жлочине ОВК, могли да понуде расписане потренице за хиљдама Срба, наших војника и полицајца који су у време противтеористичких операција били на КиМ и којима би сада монтирали разне поступке", упозорио је министар.

Упитан о наводима да Албанци дају милионе да би осигурали чланство, Стефановић каже да смо свесни да они имају моћне спонзоре, али да лобирање је једно, а "кеш дипломатија" сасвим друго.

"Не желим да верујем да би земље које ће да гласају за пријем Косова, то урадиле, јер би им неки функционер из Приштине однео кофер с новцем. Ко нам онда гарантује да помоћу коферчета неће некога да стави или скине са Интерполове листе? Није добра порука да се било шта у једној полицијској организацији може решити кешом. То баца љагу на читав систем. Нека о томе размисле они који су спремни да зарад коферчета дигну руку за Косово", рекао је Стефановић.

Понавља да се на део земаља врши снажан притисак да подрже Косово.

"Амбасадори неких западних земаља свакодневно обилазе њихове амбасадоре и притискају их како да гласају. Чак условљавају и финансијску помоћ тим земљама њиховим гласовима. Али, није наше да кукамо, већ да се боримо до последњег тренутка. Сваки глас на је важан и може да промени резултат. Нема предаје, будите сигурни", рекао је Стефановић.


ВУЧИЋ СЕ У ПАРИЗУ ПОНЕО ДРЖАВНИЧКИ

Потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да се председник Србије Александар Вучић у Паризу понео државнички, оћутао због интереса Србије и није погазио национално достојанство, већ је водио рачуна о будућности земље.

Стефановић је, у интервјуу за Информер, на питање да ли је председник Вучић требало оштро да реагује на скандал у Паризу прошле недеље, рекао да зна колико је Вучићу било тешко у том тренутку, али да је "нормално да се председник неће понашати као импулсивни пубертетлија кога је неко увредио".

"Понео се државнички и прихватио на своја леђа све што се десило у Паризу. Оћутао је због интереса Србије, који су много већи од једног оваквог дана. Није погазио национално достојанство, већ је водио рачуна о будућности земље, о новим победама које ћемо тек извојевати", рекао је Стефановић.

Он је навео да ћемо председника Француске Емануела Макрона угостити као прави домаћини.

Коментаришући то што се, "док траје борба у Интерполу, Вучић нашао на мети опозиције због тог скандала, која га напада што није отказао Макронову посету Београду", Стефановић је навео да је у време власти "тих стручњака из опозиције" Србија доживљавала најбруталнија понижења и поразе.

"Нашу земју су страни званичници заобилазили као да овде куга влада. Долазили су само да испоруче списак захтева. У време Тадића, Ђиласа, Јанковиха, Јеремића и осталих, нисмо смели ни да помислимо да обележавамо наше националне победе. Нигде нису смеле да се помену српске жртве", казао је Стефановић.

Према његовим речима, политиком председника Вучића, Србија је коначно побољшала свој углед у свету.

"Светски лидери нас редовно посећују и ми ћемо и председника Макрона угостити као прави домаћини", рекао је Стефановић.

Коментаришући то што ће опозиција бојкотовати предстојеће локалне изборе у Кули, Дољевцу и Кладову, а изаћи на њих само у Лучанима, Стефановић, који је и функционер СНС, каже да је природно да опозиција тражи изборе, а не да бежи од њих.

"Кукају да нису пропорционално заступљени у парламенту, да су друга снага по јачини, да ће да победе свакога. Па што то не докажу на изборима...Тадић, Јанковић, Јеремић и Ђилас само покушавају да се врате у фотеље и докопају се пуне касе, како би је опет очерупали. Мисле да у Лучанима могу да направе некакав резултат, па да после тврде да им је то рејтинг за целу Србију", рекао је Стефановић, који је члан Председништва СНС.