АМЕРИЧКИ конгресмен Тед По, који је недавно боравио у Београду, послао је писмо председнику САД Доналду Трампу, у коме га је позвао да посети Србију, уз оцену да би та посета несумњиво додатно ојачала подршку будућности Србије, као дела демократске Европе у којој влада мир, саопштио је кабинет председника Србије.

- Као копредседавајући Српском кокусу у Конгресу, пишем вам како бих вас охрабрио да отпутујете у званичну председничку посету Републици Србији. Ниједан амерички председник није посетио Србију још од председника Картера. Та посета би несумњиво додатно ојачала америчку подршку будућности Србије - навео је у писму конгресмен По.

Он је написао да је Србија од великог геополитичког значаја, с обзиром на то да се налази између даље интеграције са Западом и ближег усаглашавања са Русијом.

Конгресмен По је оценио да Србија заслужује подршку САД, додајући да је у протеклим годинама радила, раме уз раме, са Америком у борби против међународног тероризма, а играла је и важну улогу у заустављању протока ИД страних бораца.

- Сматрам да би требало да признамо допринос који је Србија дала миру и безбедности кроз веће ангажовање Сједињених Држава, укључујући и изразито симболичну посету актуелног америчког председника - навео је По и оценио да би она у великој мери унапредила билатералне односе и подстакла додатну америчко-српску сарадњу.

По на крају "са поштовањем моли Трампа" да озбиљно размотри ову посету од суштинског значаја, као и да америчка администрација покуша да продуби везе Вашингтона и Београда.

РЕГИОНАЛНИ ЛИДЕР

- ТОКОМ историје, мир у Европи је био одређен стабилношћу у узбурканом региону Балкана. Србија, као регионални лидер, може да обезбеди трајни мир и просперитет изградњом ближих веза са трансатлантском заједницом, уз наду за чланство у Европској унији као крајњим исходом - пише у писму.