Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је да западне земље врше притисак који је веома опасан по интересе Србије и може да омогући евентуално чланство Косова у Интерполу.


"То би био преседан и безобразна политизација Интерпола", рекао је Дрецун за ТВ Пинк.

Он је казао да је могуће да гласање буде позитивно по Албанце са КиМ, додао је да се нада да је Србија на међународном плану доста урадила, те подсетио да је миинистар унутрашњих послова Небојша Стефановић упозорио на могуће веома штетне последице по професионални део деловања Интерпола.

"Ово није професионално, ово је политизација Интерпола и ако Интерпол дозволи себи такав преседан изгубиће улогу коју треба да има", рекао је Дрецун.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Дрецун: "Црна рупа Европе" дестабилизује дијалог

Како је навео, у случају чланства самопроглашеногКосова у Интерполу база података те организације дошла би у руке оних против којих се Интерпол бори.

"То је веома трезвено размишљање Стефановића и добро упозорење и верујем да ће оно имати одговарајућу снагу да предупреди могуће негативан развој догађаја", рекао је Дрецун.

Он је подсетио на податке о криминалу на КиМ, који су објављени, а према којима су, како каже, Хашим Тачи, Рамуш Харадинај, Кадри Весељи означени као вође организованих криминалних група.

Дрецун је поновио да је једина шанса за решење косовског проблема дијалог којим би се постигно решење "обострано прихватљиво или пођеднако неприхватљиво за обе стране", подсетио је да се недавно и на Савету безбедности први пут чула реч компромис, те навео да су и две суперсиле,које су имале потпуно супротстваљене ставове о том питању, први пут приближиле ставове.