ТРЕЋИ комитет Генералне скупштине УН усвојио је најновији нацрт Резолуције о стању људских права на Криму у којој се између осталог наводи да насилно заузимање тог полуострва представља илегалан чин и кршење међународног права, а међу 26 земаља које су гласале против нацрта Резолуције била је и Србија.

Нацрт Резолуције под именом "Стање људских права у Аутономној Републици Крим и у граду Севастопољу, Украјина" усвојен је у четвртак са 67 гласова за, 26 земаља је гласало против, док су 82 биле уздржане.

Прочитајте још - Путин: Крим је руски, нисмо дошли и нешто зграбили

Против нацрта документа су, поред Србије, гласале Русија, Јерменија, Белорусија, Боливија, Бурунди, Камбоџа, Кина, Куба, Северна Кореја, Еритреја, Индија, Иран, Казахстан, Киргистан, Мјанмар и Никарагва. Против су гласале и Јужна Африка, Јужни Судан, Сирија, Таџикистан, Уганда, Узбекистан, Венецуела и Зимбабве.

У Резолуцији је осуђен политички мотивисан прогон држављана Украјине и Русији је упућен позив да ослободи све Украјинце који су илегално заточени на окупираном Криму и на територији Русије. Нацрт Резолуције позива Русију да престане да "приморава становнике Крима да служе у оружаним снагама или резервним војним јединицама Руске Федерације".

Резолуција ће се на дневном реду Генералне скупштине наћи у децембру.