ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ЦЕЛИМ својим телом и крвљу осећам увреду коју сте нанели Србији, поручио је, између осталог, у писму у четвртак упућеном француском председнику Емануелу Макрону, поводом скандала код Тријумфалне капије, Пјер Траније, праунук славног француског генерала Шарла Транијеа, који је са својoм коњицом и српским трупама ослободио Ниш, Скопље, Прокупље и Свилајнац. Гласови згражавања у Француској се умножавају из дана у дан.

- Ужасно је то што су урадили Србији на обележавању стогодишњице победе у Првом светском рату. Она је тим чином понижена - каже, за "Новости", Пјер Траније.


Прочитајте још:ЗАМЕНИК ДИРЕКТОРА "ФИГАРО МАГАЗИНА": Понизили вас аматери из владе

У свом писму, које ће тек у петак стићи у руке француског председника, и чију реакцију с нестрпљењем очекује, праунук чувеног генерала истиче да је Први светски рат добијен на Солунском фронту. Истовремено је нагласио да се диви мирноћи председника Србије Александра Вучића, поручивши да би, да је био на његовом месту, направио невиђен скандал.

- Мој прадеда Шарл Траније и генерал Франше д'Епере са српским генералима, по цену невероватних патњи, извојевали су предају бугарске војске, заробили 11. немачку армију, приморали на капитулацију Турску и Аустрију, отварајући, тако, пут до Берлина. Немачка, сама и анемична, више није могла да се носи са сукобом. Хероји тог рата су француски, српски, грчки, енглески и италијански војници. Генерал Лудендорф је у Скопљу 30. септембра 1918. од Клемансоа тражио опште примирје и потпуни престанак ратних дејстава - написао је Траније Макрону.


Прочитајте још:ЖЕСТОКА КРИТИКА ''ФИГАРОА'': Србија неправедно понижена на комеморацији 11. новембра

Он истиче да је проблем у томе што просечни Француз данас слабо познаје историју, али да, са друге стране, истовремено има и много оних који реагују.

Пјер Траније испред споменика прадеде Шарла

- Многим француским венама тече крв француско-српског пријатељства. Ценимо Србе. Био сам шокиран када је Ширак бомбардовао Србију. Веома сам разочаран француском званичном политиком према Србији - наглашава наш саговорник, који је једно време служио и у француској морнарици.

Он је у свом писму између осталог упитао Макрона да ли је то Француска постала роб САД.

- Претварате се да желите да промовишете европску одбрану, а за улазак у ЕУ мора да се буде члан НАТО. Желели сте да укажете част нашим непријатељима, уместо нашим осведоченим пријатељима.Каква нискост. Знајте да су Срби поносни и веома привржени Француској. Стидим се, господине председниче, што сам служио млитавој држави, док сам у морнарници мислио да служим часној земљи. Када ће престати издаја? Онда када то одлуче САД? Више од 800 година пријатељства са Србијом је прегажено без кајања? Срамота ме, а вама браво, ако после такве издаје још увек можете мирно да спавате - закључио је Пјер Траније у свом писму.

СВЕ ДО СОЛУНА

ПЈЕР нам каже да се у његовој породици одржала чврста веза са Србијом:

- Херојска прича преносила се од мога прадеде Шарла на деду Луја, а наставио је да је негује мој отац Пјер Тарсис. Србију су редовно посећивали и моји ујаци и други рођаци. И ја сам био три пута, 1979. и 1986. у Београду и ове године у Прокупљу. Ишао сам све до Солуна.


ПОРУКА САВЕЗА СРБА ПРЕДСЕДНИКУ ФРАНЦУСКЕ МАКРОНУ: ПОЛОЖИТЕ ВЕНАЦ НА СРПСКЕ ГРОБОВЕ

ПОВОДОМ скандала на комеморацији, реаговао је и Савез Срба Француске, такође упутивши писмо председнику Макрону.

- У писму смо тражили да испуни више ствари пре него што дође у Србију, а једна од њих је и да положи цвеће на Српском војничком гробљу у Тијеу и да на тај начин ублажи инцидент код Тријумфалне капије - истиче, за "Новости" председник ССФ Ђуро Ћетковић.

Ђуро Ћетковић

Он наглашава да Савез Срба ових дана добија много порука Француза.

- Макрон није Француска. Имамо пријатеље међу многим Французима. Томе сведоче и бројне поруке подршке које смо добили. Председник сам савеза који у свом статуту има записано да се бори за француско-српско пријатељство. После скандала код Тријумфалне капије то ће ми бити теже, али морамо да наставимо да утичемо на француске политичаре. Немојмо никада заборавити да је 42.000 француских војника, од Солуна до Београда, дало живот за слободу Србије.