ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин припрема специјални пакет за Србију са најмање 20 стратешких споразума, који ће бити представљен средином јануара у Београду, приликом његовог сусрета са шефом наше државе Александром Вучићем - сазнају незванично "Новости".

Према нашим информацијама, овај аранжман вредан неколико стотина милиона евра обухвата озбиљне инвестиције са истока у нашу инфраструктуру, енергетски сектор, пољопривреду, одбрамбени систем, образовање и туризам. Његови најважнији делови требало би да буду уговори о изградњи железничких коридора, прикључењу наше земље на гасовод "Турски ток", испоруци тенкова Т-72 и противваздушних ракета, извозу домаћих прехрамбених производа у највећу земљу света.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - „НОВОСТИ” ОТКРИВАЈУ: Путин Србији доноси инвестициони пакет

Осим тога, Путинов долазак у српску престоницу има огроман значај за нас у јеку дипломатске борбе за Косово и Метохију у којој нам је подршка Кремља драгоцена. Двојица државника су на истој стајној тачки - без учешћа Москве немогуће је доћи до одрживог и компромисног решења, па је посета великог лидера охрабрење пред можда одлучујућу рунду за судбину јужне српске покрајине. У том смислу је веома битан став Русије да ће она подржати сваки договор око којег се сагласе Срби и Албанци.

Српски државни врх од посете првог човека Кремља очекује много, што је у среду, после састанка са руским амбасадором Александром Чепурином на Андрићевом венцу, потврдио и председник Александар Вучић:

- Верујем да ће предстојећа посета Путина бити до сада најплодотворнија по броју и садржини споразума, из различитих сфера, које ћемо заједнички потписати. С великом пажњом и нестрпљењем очекујемо разговоре и уверен сам да ће то бити још један "беочуг у ланцу" наших веома добрих односа, блиских, искрених, пријатељских и да ћемо имати прилику да ниво односа Србије и Русије подигнемо за још једну степеницу и на још један виши ниво.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Председник: Тачи од Путина неће добити подршку за било шта с чиме се Србија не сагласи; Наставак дијалога када Приштина почне да се понаша у складу са правилима (ФОТО)

Вучић је захвалио Русији и њеном председнику на подршци коју дају територијалном интегритету Србије и напорима за проналажење компромисног решења за КиМ, а не оног које би било резултат притисака, уцена и једностраних одлука.

Иначе, портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је у среду да су Путин и Тачи кратко разговарали у Паризу на маргинама церемоније поводом обележавања стогодишњице окончања Првог светског рата, и да је руски председник том приликом потврдио спремност Москве да подржи договор Београда и Приштине, у случају да до њега дође:

- Путин је истакао потребу да Косово постигне консензус са Србијом. Рекао је да смо спремни да подржимо споразум, који би обе стране гарантовале.

Позиције Москве још једном је појаснио и амбасадор Чепурин, који је после састанка са Вучићем поручио да са њихове стране постоји апсолутна спремност за сарадњу и помоћ у решавању косовског питања и да је Резолуција 1244 СБ УН правни оквир који треба да се поштује приликом тражења компромиса.

- Главни проблем је у томе што се бриселски разговори воде већ шест година, те да се, док је Србија испунила све постигнуте договоре, то не може рећи за другу страну, поготово када је реч о формирању Заједнице српских општина.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је кратки сусрет Путина и Тачија у Паризу заправо још једна потврда заинтересованости Русије за постизање компромиса Београда и Приштине и помоћ Србији у том процесу:

- Русија је досад много пута показала да нам је искрени пријатељ. Долазак Путина је прворазредни политички догађај, који прижељкују и државе много веће од наше.


ЗА ВЕЧНО ПОШТОВАЊЕ

ПРЕДСЕДНИК Вучић је на састанку са амбасадором Чепурином честитао руском народу и држави победу у Великом рату, и захвалио на поштовању које је Русија указала према српским жртвама, нагласивши да српски народ и грађани Србије то умеју да цене. Руски амбасадор узвратио је да "нико и ништа не може да умањи допринос Срба и српског народа тој великој победи".


СТИЖЕ И ОРДЕН "НЕВСКИ"

ПРВИ човек Руске Федерације највероватније ће током посете Србији Вучићу уручити Орден Светог Александра Невског.

Ово знамење се после више од сто година додељује једном српском државнику, а последњи лауреат био је Никола Пашић. Одлука лидера највеће државе света да ово признање додели Вучићу најбоље говори о његовом односу према шефу наше државе.