БЕОГРАД - Председник Србије Александар Вучић изјавио је да верује да ће предстојећа посета председника Руске Федерације Владимира Путина бити до сада најплодотворнија по броју и садржини споразума, које ће заједнички потписати, и уједно захвалио РФ и њеном председнику на подршци коју дају територијалном интегритету Србије и њеним напорима за проналажење компромисног решења за КиМ.

Председник Србије је у разговору са амбасадором Русије Александром Чепурином рекао да смо изузетно задовољни разговором са потпредседником руске владе Јуријем Борисовим о припреми посете шефа руске државе Србији.

"Верујем да ће његова посета до сада бити најплодоноснија и најплодотворнија у смислу и броја споразума и садржине споразума, у различитим сферама друштвеног живота, које ћемо заједнички да потпишемо", нагласио је Вучић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Председник: Тачи од Путина неће добити подршку за било шта с чиме се Србија не сагласи; Наставак дијалога када Приштина почне да се понаша у складу са правилима (ФОТО)

Како је рекао, за Србију су од изузетног значаја енергетика, инфраструктурни пројекти као и иновативне технологија, али такође и све друге области у којима смо имали добру сарадњу, а у којима можемо да направимо помаке навише.

"Још једанпут да се захвалим и руском председнику и вама на подршци коју пружате српском народу и Србији и у очувању њеног територијалног интегритета и што подражавате наше напоре за постизање компромисног решења, а не решења које би настало као резултат притисакака, уцена и једностраних решења", истакао је Вучић.

Нагласио је још једном да се са великом пажњом и нестрпљењем очекује долазак председника Русије у Србију, уз уверење да ће то бити још један "беочуг у ланцу" наших веома, веома добрих односа, блиских, искрених пријатељских и да ћемо имати прилику да ниво односа Србије и Русије подигнемо за још једну степеницу и на још један вишси ниво.

Вучић је честитао руском народу и држави победу у Великом рату, и указао да Срби ту победу са највећим поносом обележавамо и показујемо пијетет према нашим жртвама.

"Мислим да је Србија по броју жртава вероватно прва или друга земља пропорционално броју становника и територији коју је обухватала, на савезничкој страни наравно, и зато нас све што се догоди или негира или на било који начин умањуе жртве нашег народа, то посебно погађа", рекао је председник Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Чепурин: Косовска "дипломатија у ходнику" се преместила из Њујорка у Париз; Став Русије и даље исти

Зато желим, нагласио је председник Србије, да се захвалим на поштовању које сте указали према српским жртвама, а српски народ и грађани Србије то и те како умеју да цене.


ЧЕПУРИН: КАО ШТО ВАМ ЈЕ ПУТИН РЕКАО, РУСИЈА СПРЕМНА НА ПОМОЋ ОКО ПИТАЊА КиМ


Русија је спремна за сарадњу и помоћ у решавању косовског питања, поручио је руски амбасадор у Београду Александар Чепурин на састанку са премијером Александром Вучићем. "Као што је вама говорио наш председник (Владимир Путин), са наше стране постоји апсолутна спремност за сарадњу и помоћ у решавању тог јако важног питања", рекао је Чепурин.

Он је навео да је Русија заинтересована за решавање косовског питања и да је Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација правни оквир који треба да се поштује приликом тражења компромиса. Главни проблем је, наводи он, у томе што се бриселски разговори воде већ шест година, те да, док је Србија испунила све постигнуте договоре, то се не може рећи за другу страну.

Чепурин је истакао пример Заједнице српских општина, која још није формирана, те додао да се нада да ће у том смислу бити напретка. Руски амбасадор сматра и да би било добро да се помогне странама у дијалогу који се води у СБ УН, подсетивши да ће сутра бити одржана седница СБ по том питању.

"Ситуација је таква да захтева још више пажње од стране СБ, редовне састанке, а не покушаје да се смањи расправа", рекао је Чепурин и додао да ће се у сваком случају очувати одређени оптимизам.

У обраћањима Вучића и Чепурина, која су била отворена за медије, амбасадор Русије је рекао и да је обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата значајан датум и да нико и ништа не може да умање допринос Срба и српског народа тој великој победи.

"Када се каже ''вечна слава и памјат'' говори се о српским херојима у Великом рату", рекао је Чепурин. Он је истакао да је посета Владимира Путина Србији од великог значаја за односе две земље, те да је усмерена на јачање билатералне сарадње у свим областима, пре свега у економији.

"Имамо добре резултате, али увек имамо могућност да се они побољшају, пре свега у интересу наших народа", рекао је Чепурин и додао да редовни контакти сведоче и о личним пријатељским односима између шефова две државе. То показује и жељу за сарадњом, узајамном помоћи и очувањем пријатељства, заувек, закључио је Чепурин.