Председник скупштине тзв. Косова Кадри Весељи поручио је да ће Приштина радо "узети Прешево уколико га Србија вољно нуди".

"Уколико Србија вољно жели да преда Прешево, Медвеђу и Бујановац узећемо их с највећим задовољством. Међутим, не кроз размену територија", рекао је Весељи, преноси "Клан Косова".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРИШТИНА НЕ ОДУСТАЈЕ ОД ПЛАНА ОКО "ВОЈСКЕ": "Нишане" север

Он је изразио наду у постизање споразума у оквиру дијалога Београда и Приштине.

"Спремни смо, али је наша позиција јасна, јединствено Косово, неподељено, унутар своје територије, без Заједнице српских општина са извршним овлашћењима, баш као што је то прописао уставни суд", рекао је Весељи, а наведено је у Унмиковом дневном прегледу приштинске штампе.

Истакао је да је Косово спремно да оконча сваки конфликт са државом Србијом и пронађе одржив мир.

"Међутим, Косово је још спремније да постане чланица Уједињених нација као независна и суверена држава", поручио је Весељи.

ВЕСЕЉИ: НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ УЦЕНЕ СРПСКЕ ЛИСТЕ


Кадри Весељи, радије би на ванредне парламентарне изборе него да, како каже, прихвати уцене коалиционих партнера из Српске листе. Он сматра да нико не може да уцењује приштинску власт.

Према његовим речима, Срби су били слободни да одлучују све док влада није увела повећање пореза на производе из централне Србије, јавила је КТВ, а преноси Коха.

Српска листа је након што је Приштина повећала порез на српску робу за 10 одсто понудила странкама опозиције подршку у рушењу Харадинајеве владе.

Премијер тзв. Косова Рамуш Харадинај јуче, након седице Одбора за законодавство, није искључио могућност додатног повећања тог пореза.

Весељи каже да Харадинај пре ванредних парламентарних избора жели да окоча процес добијања визне либерализације за грађане Косова.

Због тога је за уторак заказана ванредна седница скупштине на којој ће се наћи пакет закона који се односе на европску агенду, а који би требало да убрзају процес визне либерализације.

Представници привремених приштинских власти уверавали су, наиме, грађане да ће процес визне либерализације бити окончан до краја ове године, али судећи по изјавама појединих европских званичника то се неће догодити, што је унело додатну нервозу међу представницима Приштине.