Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да је распоред седења на церемонији обележавања 100 година од примирја у Првом светском рату у Паризу повредио осећања и понос српског народа и додао да је добро што је француски амбасадор у Србији брзо реаговао.

Дрецун је за Радио-телевизију Србије оценио да боља позиција председника Косова Хашима Тачија на тој церемонији у односу на место председника Србије Александра Вучића "можда покушај председника Француске Емануела Макрона да покаже своје виђење нове Европе".

"Нису Албанци већ Срби гинули раме уз раме са француским војницима на Солунском фронту. То наше пријатељство са Француском је на крви засновано, на крви којом се ослобађала Србија и завршен Први светски рат", казао је Дрецун.

Прочитајте још - Тачи излобирао "почасно" место

По његовим речима, Србија је пријатељ Француској, а рекао је и да очекује да ће се створити услови за брже и динамичније напредовање у билатералним односима две земље.

"Нарочито на економском плану, свакако на политичком и да ћемо имати разумевање од стране Француске за постизање компромисног решења. Мислим да ће Француска у наредном периоду сигурно бити активна када је у питању решавање косовског проблема", оценио је Дрецун.

Он је указао на то да су на церемонији били "победници и поражени", као и да је немачка канцеларка Ангела Меркел имала доминантно место.

"Макроново ново виђење Европе, по ономе што смо видели у Паризу, подразумева да се превазиђу поделе, наслеђена тешка искуства. С обзиром да је Француска признала Косово као неку државу, он свакако у тој Европи види Косово као државу и то је став Француске са којим ћемо у наредном периоду морати да се суочавамо", рекао је Дрецун.

Дрецун је оценио да ће "сасвим довољан помак бити ако француски председник настави са разумевањем наше позиције и ако буде подржао покушај да се дође до компромисног решења".

Он је указао на то да је Тачију председник Русије Владимир Путин на састанку у Паризу јасно ставио до знања да ће Москва подржати свако решење са којим се сагласи Београд".

"Ја немам ништа против тога да се рецимо руски званичници састану са албанским политичарима са Косова и Метохије, да би дошло до размене мишљења и ставова, али ме заиста чуди француски став да и поред извештаја Дика Мартија, који је јасно означио Тачија као припадника криминално злочиначке групације, дозвали да Тачи буде на прослави велике победе", рекао је Дрецун.

Он је поводом очекивања западних земаља да се питање Косова и Метохије реши до средине или краја наредне године рекао да "не треба журити, јер таква питања не могу преко ноћи да се реше".

"Прво је потребно да западне земље које стоје иза сецесије Косова једноставно натерају Приштину да седне и да се посвети посвети постизању компромисног решења а не намеању својих једностраних ставова", тако лако да се реше, да натерју приштину да се посвети компромисном решењу", закључио је Дрецун.

Амбасадор Француске у Србији Федерик Мондолони извинио се јуче председнику Србије Александру Вучићу и српском народу јер је на церемонији у Паризу седео даље од земља победница у Првом светском рату, док је председник Косова Хашим Тачи седео иза председника Русије Владимира Путина.

Председник Србије је захвалио Мондолонију на извињењу и додао да ће Србија на величанствен начин дочекати председника Француске Емануела Макрона.