ПРОТОКОЛ и распоред седења на свечаности обележавања Дана победе у Великом рату била је грешка и неспретност за жаљење. Молимо председника Вучића и српски народ за извињење.

Ову поруку упутио је у понедељак француски амбасадор у Београду Фредерик Мондолони, дан после велике бруке на прослави века од потписивања примирја у Првом светском рату, када је у Паризу, пред Тријумфалном капијом, председнику лажне државе Косово Хашиму Тачију додељено место у другом реду високих званица, одмах иза Владимира Путина.

Није Тачијева "централна позиција", поводом које су се појавиле информације и да је на сумњив начин излобирана код организатора, једини гаф који је бацио сенку на скуп у Паризу. У првом реду, уз француског председика Емануела Макрона нашли су се и поједини данашњи савезници из НАТО и ЕУ иако су током Великог рата били на страни поражених сила.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВИ СКАНДАЛ У ПРОТОКОЛУ: Тачи поред Путина и на Мировном форуму у Паризу


Пропуст организатора, абецедни принцип или свесна политичка одлука, тек распоред седења изазвао је огорчење низа земаља чији су представници били на јубилеју, и оне су најавиле да ће домаћинима упутити и званични протест. Међу њима су и Русија, Турска, Ирска...

Председник Александар Вучић, који није крио разочарање оним што се дешавало у Паризу, захвалио је Француској на поруци поштовања према српским жртвама у Великом рату, коју је пренео Мондолони.

- Хвала амбасадору на дивним речима и поштовању које је показао према српским жртвама. Србија ће на величанствен начин дочекати председника Макрона - написао је Вучић на "Твитеру".

Посета француског председника Србији, најављена за почетак децембра, биће прилика да се разговара и о овој, за Србију, болној теми, али и о даљем развоју политичких и економских веза двеју држава. Амбасадор Мондолини рекао је да ће посета француског председника, прва после 17 година, бити јак гест:

- Са Србијом смо веома блиски. Србија је у Првом светском рату изгубила скоро трећину становништва, 62 одсто мушке популације, и Француска то не заборавља. Не знам шта се тачно десило у Паризу. Мало сам тужан, јер треба да славимо нашу заједничку победу, уочи најављене посете Макрона. Ово је, на неки начин, све то мало покварило за нас - истакао је Мондолони.

Историчар Предраг Марковић верује да је распоред седења званица на обележавању Дана победе у Великом рату више израз "глупости протокола него зла намера да се увреди Србија".

- Ипак, то злокобно подсећа на једну другу француску грешку, а то је Бадинтерова комисија која је олако разбила Југославију. То је данас нека друга Француска у односу на ону од пре 100 година која нас је волела - закључује Марковић, који је за ТВ Пинк рекао да је убеђен да је "неки бирократа правио распоред.

Према мишљењу аналитичара Владимира Вулетића, циљ Француске није био да понизи Србију, већ да јој поручи да као савезница из Првог светског рата нема привилегован положај, већ да треба да се избори за данашњу позицију у Европи.

- Погрешно би било ако би Србија ту порука читала као непријатељску. Покушано је да се на неки начин испровоцира одређена реакција Београда, јер би свака несмотрена и сувише емотивна реакција била штетна за нас. Можда је неко и о томе размишљао када је правио јучерашњи сценарио - рекао је Вулетић.

За бившег шефа дипломатије Владислава Јовановића, потези Француске су увреда за историју и све жртве Првог светског рата, а не само за српске:

- Добро је што имају осећај кривице и што је Србији упућено извињење, али нисам сигуран да је иза свега само пропуст протокола. Цвет пријатељства очигледно је претходних деценија растао само у нашој башти, не и у Француској. Србија не треба да се препире ни са малим, а камоли са великим силама и да им даје изговор да нам стварају нове неприлике, али ни да буде у заблуди да су жива нека стара пријатељства.


ТАЧИЈЕВ ТВИТ О РАЗГОВОРУ С ПУТИНОМ

ПРЕДСЕДНИК привремених институција у Приштини Хашим Тачи објавио је у понедељак на "Твитеру" да се у Паризу састао са руским председником Владимиром Путином и да је са њим разговарао о нормализацији односа са Београдом. Тачијев твит пренела је руска агенција ТАСС, уз напомену да Кремљ није издао никакво саопштење о том сусрету. Тачи тврди да је тема била могућност склапања "чврстог и обавезујућег договора између две земље".

- Председник Путин је био јасан: Ако постигнете мировни споразум, Русија ће га подржати - навео је Тачи.


БЕЗ ПРОТЕСТА ЦРНЕ ГОРЕ

КАБИНЕТ председника Црне Горе Мила Ђукановића демантовао је да је било протеста због распореда седења на централној комеморацији поводом 100 година од краја Првог светска рата у Паризу.

- Информација да је Црна Гора уложила протест због распореда седења на церемонији није тачна. Црна Гора је имала своје место на централној комеморацији - саопштили су из кабинета.В. К.