НЕМА дилеме да ће посета председника Србије Александра Вучића Москви и његов 13. састанак са првим човеком Русије Владимиром Путином, 2. октобра, бити под рефлекторима Запада. Нарочито што стиже у периоду стагнације разговора са албанском страном око решавања питања Космета и што следи одмах после посете Вучића још једној источној сили, Кини, и разговора са њеним председником Си Ђинпингом.

Чињеница је и да је сарадња Србије са Русијом и Кином све интензивнија, и то не само политички, већ и економски. Запад не гледа благонаклоно на јачања веза, али српски аналитичари сматрају да због тога неће бити притисака, нити повлачења потеза који би натерали Србију да бира између две стране.

Бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић каже, за "Новости", да смо ми независни и да док се држимо политике неутралности, нема разлога да се неко мршти:

- Американци би сигурно волели да је њихов утицај на овим просторима једини, али никада се није десило и неће се десити да једна сила господари Балканом. Запад има НАТО канцеларију у Генералштабу, што Русија и Кина само могу да сањају. Србија иде ка ЕУ и тесно сарађује са НАТО у оквиру "Партнерства за мир".

Јовановић указује да са Русијом и Кином развијамо односе у свим областима у којима је то могуће. Они нас не условљавају, нити траже да смањимо сарадњу са САД:

РУСИ И УЗ ДОДИКА И РЕПУБЛИКА Српска одржава врло блиску сарадњу са Русијом. Пре три дана шеф руске дипломатије Сергеј Лавров боравио је у Бањалуци, а председник Милорад Додик почетком следеће недеље састаће се са Владимиром Путином. - Русија подржава Републику Српску, њен народ и борбу да опстане. С обзиром на то да је Додик гарант да БиХ неће ући у НАТО и да је он отворено на страни Русије, сасвим је логично да узврате подршку - каже аналитичар Драгомир Анђелковић.

- Битно је и што Кина жели независну и самосталну Србију, јер су нас одабрали као стајну тачку за њихово економско и финансијско продирање у Европу. Она ће се зато супротставити свакоме ко покуша да угрози нашу самосталност. Може се очекивати и да се Кина у Савету безбедности активније укључи у заштиту наших националних интереса.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Кина жели јаку Србију и вечно пријатељство! (ФОТО)


Да Запад није променио ћуд, већ само отупио оштрицу, која је у прошлости бритко секла српске националне интересе, сматра политички аналитичар Драгомир Анђелковић. Он наводи да ће Запад увек вршити притисак на Србију без обзира на то да ли има добре односе са две источне силе или не, јер им је циљ отмица Косова и централизација БиХ:

- Србији треба да буде свеједно да ли ће бити неких контрамера, јер јој јача сарадња са Русијом даје снагу да се одупре сваком виду притисака. Некада се чини да Запад не реагује или да је њихов притисак благ, али то је зато што је ослабио. Такође, Русија и Кина успоставиле су баланс.

Чланице ЕУ често ударају пацке Србији због добре сарадње са Русијом и зато што нећемо да јој уведемо санкције. Последње критике стизале су због случаја "Скрипаљ", јер нисмо, као неке друге државе, протерали руске дипломате. Са подозрењем се гледа и на економске везе са Кином.