ФРАНЦУСКИ "Монд" доноси два опширна чланка о могућој размени територија између Србије и Косова, под насловом "Размена територија заснована искључиво на етничким критеријумима забрињава", али и "Размена територија, крај једног табуа".

- Не треба мешати неповредивост и недодирљивост граница. Границе су неповредиве у међународном праву, односно не могу да буду доведене у питање силом, али оне нису неприкосновене: могу да се померају ако постоји споразум између све стране - цитира "Монд" француског географа Мишела Фушеа

Листи истиче да је овај принцип признат 1975. године на Хелсиншкој конференцији и да је омогућио немачко уједињење после пада Берлинског зида. Фуше подсећа да су од 1989. до 1992. у Европи, укључујући Украјину и Белорусију, створене 22 нове границе дуге укупно 11.149 километара.

У случају размене територија између Косова и Србије, међутим, констатује "Монд", по први пут би се нове границе исцртале на чисто етничком основу, а не више на основу претходних административних линија између конститутивних република или аутономних региона бивше Југославије. "Монд" пише да је ова новост, у региону у којем ентичко питање остаје веома живо, изазвала код већине посматрача опрез.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Приштини рампа за десет организација

Француси лист пише и да је америчка администација отворенио за "директни дил" размене територија, али и да је ситуација утолико комплекснија што Немачка и Француска заступају два различита става.

"Верлин се противи било каквој територијалној размени, али подржава будућу интеграцију Србије и Косова у ЕУ. Супротно, Париз дискретно подржава размену теротирија, али се противи било каквом даљем проширењу Уније", пише Монд и цитира француског геополитиколога Жака Рупника који каже да "размена територија и прерспектива интеграције морају да иду заједно".

У другом тексту, наводи се да се промена граница, која је била незамислива од краја оружаног конфликта у бившој Југославији 1999, поново помиње на Балкану.

- Пројекат измене граница на западу Балкана је представљен као решење стабилности после двадесет година залеђеног конфликта. Али, грађани у зонама на које се то односи страхују од повратка "етничког чишћења" - наводи француски лист.

Монд је разговарао и са Хашимом Тачијем који каже:

- Корекција граница би чинила део коначног споразума о стабилности и међусобном признању.

Тачи верује да је то омогуће остварити до пролећа 2019. и да би тада на рефернедуму "освојио 80 одсто на Косову, а 98 у Прешевској долини".

Лис наводи и да овај бивши командант индепендентистичке албанске гериле није у стању да омогући функционисање земље без међународне подршке. Наводи се и да приступање Косова УН блокира Русија, а да га не признају 82 земље, међу којима и 5 држава ЕУ.

Лист такође истиче да је, на пример, центар Бујановца "потпуно мултиетнички, са Србима, Албанцима и Ромима", као и да аутопут и железничка пруга који везују Београд са Скопљем, пролазе између осталог средином долине.

"Монд" доноси и опширне репортаже с лица места, и из Прешевске долине, и са севера Косова, а на твитер налогу листа објављена је и мапа како би ова подела могла да изгледа.