Премијерка Ана Брнабић предводиће делегацију Србије на 73. заседању Генералне скупштине УН од 24. до 28. септембра у Њујорку, саопштено је из Владе Србије и додаје да ће у српској делегацији бити и први потпредседник Владе и министар споллних послова Ивица Дачић.

Ана Брнабић обратиће се Генералној скупштини УН у четвртак, 27. септембра.

У генералној дебати учествоваће неки од најутицајнијих светских политичара и лидера, између осталих, и председник САД Доналд Трамп, премијерка Велике Британије Тереза Меј, председник Француске Емануел Макрон, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, премијер Јапана Шинзо Абе, премијер Шпаније Педро Санчес и многи други.

Главна тема Генералне дебате 73. заседања Генералне скупштине УН је "УН релевантне за све људе: Глобално лидерство и подељена одговорност за мирна, једнака и одржива друштва".

Као главна питања издвојена су унапређење и боље разумевање система УН и јача подршка мултилатерализму, као и имплементација одлука ГС УН и проналажење ефикасног одговора на изазове који угрожавају мир, једнакост и одрживост друштва, наводи се у саопштењу из Владе Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Брнабић: Влада још нема званичан став о Косову

Председница Владе Ана Брнабић присуствоваће у понедељак, 24. септембра, пријему који организује председникСАД Доналд Трамп, а биће и једна од званица на ручку који за шефове делегација приређује генерални секретар УН Антонио Гутереш у уторак, 25. септембра, а учествоваће и на састанку на високом нивоу под називом "Акција за мир" који је посвећен мировним операцијама, у организацији генералног секретара УН.

Премијерка Брнабић биће и један од учесника пословног форума "Блумберг глобал" у среду, 26. септембра, а имаће и низ билатералних састанака са светским лидерима, између осталих и с премијером Холандије Марком Рутеом и председником Швајцарске Аленом Берсеом, наводи се у саопштењу из Владе Србије.