ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић и први човек Руске Федерације Владимир Путин састаће се у Москви 2. октобра, а истовремено ће се одржати и неформални самит двеју земаља на којем ће учествовати кључни људи из сектора одбране, привреде и енергетике - сазнају "Новости".

Током боравка Вучића у руској престоници централна тема његовог разговора са лидером Русије требало би да буде решавање косметског питања. На столу ће се наћи и низ других тачака, од регионалне стабилности, унапређења војне сарадње до сарадње у области енергетике.

У оквиру предстојеће Вучићеве посете Москви, биће одржан и самит Русија - Србија. Са руске стране, осим председника Путина, на њему ће учествовати шеф дипломатије Сергеј Лавров, министар одбране Сергеј Шојгу, као и министри за економски развој и енергетику, Максим Орешкин и Александер Новак. Са српске стране у Москву би требало да путују шефови ресора одбране и енергетике, Александар Вулин и Александар Антић, као и представник ресора привреде.

Према нашим информацијама, иако је имао веома згуснут распоред за прву недељу октобра, председник Вучић отказао је договорене састанке и у Москву одлази у врло деликатном тренутку када је реч о напорима за проналажење компромисног решења са косовским Албанцима. Бриселски дијалог практично је запао у ћорсокак, првенствено због максималистичких захтева Приштине која би желела да у коначном решењу добије све, а друга страна ништа.

ЧЕПУРИН: ПОЗИТИВНА АТМОСФЕРА АМБАСАДОР Русије написао је у петак на "Твитеру" да ће се посета председника Србије Москви одржати почетком октобра и да се на састанку шефова двеју држава очекује разматрање кључних билатералних и регионалних питања. - Расположење је позитивно - навео је Чепурин.

Током последњег сусрета српског и руског председника у Москви 8. маја, најављено је да ће Русија на активан начин пратити садржаје разговора Београда и Приштине, а посебно утицај међународног фактора на то питање, и да ће правовремено реаговати. Вучић је тада нагласио да је немогуће добити било какво решење за КиМ без сагласности Русије у УН. Српски председник тада је присуствовао Паради победе у руској престоници и учествовао у шетњи "Бесмртног пука", а са руским руководством, осим о КиМ, разговарао је и о набавци војне опреме. Сусрет двојице званичника следећег месеца биће њихов 13. официјални састанак и трећи откако је Вучић изабран за шефа државе.

Састанак с Путином долази само две недеља након што се Вучић у Пекингу срео са шефом још једне светске силе на коју се Србија у међународној арени ослања у одбрани својих националних интереса - кинеским председником Си Ђинпингом.

Шеф српске државе захвалио је у петак на свом твитер-налогу руском амбасадору Александру Чепурину на ангажману у стварању најбољих односа између Србије и Русије.

- Радујем се новом сусрету с председником Путином, уверен да ће наши разговори донети велику корист српском и руском народу - написао је председник Вучић.