ТЈЕНЂИН - ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА


ПРЕМИЈЕР Ли Кећијанг ми је дословце поручио да би он и његова земља желели да виде самосталну, јаку и независну Србију, као и да пријатељство наше две државе остаје вечно.

То је у среду поручио први човек Србије Александар Вучић, сумирајући свој сусрет са кинеским премијером, у државној резиденцији у Тјенђину, а потом и на свечаној вечери.

Кинески премијер је приликом руковања с председником Србије на српском рекао: "Добро дошли!"

У овом граду шеф наше државе претходно је имао низ сусрета на Светском економском форуму, где су била још 34 потпредседника влада и шефова дипломатија, као и председници Естоније и Летоније. Вучић је присуствовао и ручку који је за српску делегацију и кинеске компаније приредио, председник Светског економског форума. А оснивач те организације Клаус Мартин Шваб је том приликом похвалио Србију за изузетне економске резултате:

- Ви сте пример тога да једна земља није имала баш све елементе да може економски брзо да се развија. Постали сте хаб у региону. Ви сте други мост за иницијативу "Један појас, један пут" у Европи.

Председнику је и у Тјенђину, као и дан раније у Пекингу, указана огромна почаст. Од аеродрома до доласка у конгресни центар, где се одржавао Светски економски форум, затворене су биле обе траке ауто -пута, а војници су салутирали колони у којој је био шеф наше државе.
Сусрети с највишим званичницима Кине, током тродневне посете овој земљи, према Вучићевим речима, огромна су част за нашу земљу. Шеф наше државе још једном је захвалио кинеском премијеру за све што је та држава учинила за Србију у тешким политичким тренуцима 1999. године. А сада је премијера замолио за помоћ око четврте индустријске револуције.

- Ли ме је питао шта је то што могу да учине. Тражио сам помоћ у модерним технологијама и иновацијама, потребна нам је подршка Кине у роботизацији друштва - пренео је председник о чему се причало на састанку, на којем је он поновио идеју да се у Србији развије концепт беспилотних аутомобила и изградње фабрике батерија за електричне аутобусе.Према Вучићевим речима, Кина је у последње време постала пети партнер Србије у инвестицијама.

- Веома сам срећан, јер смо додали још једна беочуг у ланцу нашег пријатељства - нагласио је.

Говорећи о турбулентним дешавањима и изазовима на светској политичкој позорници, председник је рекао да је Србија, упркос различитим притисцима, остала на европском путу, и од сиромашне земље, пред пропашћу, постала држава наде и будућности, "звезда учесник" Међународног монетарног фонда:

- Успели смо да одбранимо односе које Србија има и да побољшамо везе са онима са којима нисмо имали најбоље везе. На ту сам политику Србије веома поносан, јер сам у њеном креирању и лично учествовао. Знали смо да на глобалном нивоу морамо да поставимо Србију као земљу која ће да штити љубоморно своју независност, да поштује своје пријатеље и да им не окреће леђа кад је њима тешко. То је тако и када говоримо о Кини и о Русији.
Напоменуо је да не треба заборавити да је Србија, осим БиХ, захваљујући Републици Српској, која то није дозволила, једина земља која није уводила никакве санкције Русији.

- Без обзира на све могуће притиске, све смо то издржали. У једној врло компликованој глобалној ситуацији, успели смо да одбранимо интересе Србије, али и да направимо најбоље могуће односе и са онима који нису увек нужно у најбољим могућим односима са ЕУ или са САД - рекао је Вучић.Вучић је упозорио да ће нови трговински рат САД и Кине погодити цео свет, ЕУ, па самим тим и Србију, али се нада да ће после избора за амерички Конгрес наступити нека нова клима.

- Стара пословица каже: "Кад се слонову туку, трава страда". Ми смо толико мали, наша економија је мала у односу на америчку и кинеску, те гледамо од тих влати траве нешто за будућност да саградимо. Морамо да се сачувамо и заштитимо.

На крају посете Кини, Вучић је захвалио и бившем председнику Томиславу Николићу и канцеларији коју води, на послу који су обавили, као и свим министрима који су, сваки у свом ресору, вредно радили, да би целокупна посета била тако успешна.


ЧУВАМО НЕУТРАЛНОСТ И СЛОБОДУ

НИКО нема разлога да се плаши наоружавања Србије, али ми не пада на памет да се било коме правдам, јер је то унутрашња ствар наше земље - поручио је у среду српски председник поводом провокације бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да Вучић прича да је за мир, а наоружава се.

Вучић је рекао да је пре пет година Војска Србије, упркос великом броју професионалаца, била у веома тешком стању, нарочито по питању исправности борбене технике.- Наша ствар је колико ћемо имати оружја. Немамо га довољно и морамо још да га набавимо. Не желимо да уђемо у НАТО, већ желимо да сачувамо војну неутралност и слободу, а за то нам треба снажна војска која је у стању да одврати сваког агресора. А не некога да нападамо, јер би то била катастрофа. Не занима ме никакво учешће у ратовима са офанзивном улогом. Ми хоћемо да будемо шампиони у економском напретку - био је јасан Вучић.


Он је упозорио да се онај ко говори о наоружавању суверених земаља, директно меша у ствари тих држава, и рекао да не разуме зашто Изетбеговић то ради. Упитао га је и због чега има потребу да коментарише било шта што се тиче Косова:

- Ја говорим о дејтонској БиХ, о поштовању територијалног интегритета БиХ. Врло је прецизна политика Србије. А то што неки други говоре о Санџаку и о Косову, говоре супротно Уставу Србије, међународном праву и другим стварима.
"ПУКНИ ЗОРО" НА ВЕЧЕРИ КОД ЛИЈА

КИНЕСКИ премијер Ли Кећијанг приредио је синоћ вечеру за учеснике Светског економског форума, на којој је председнику Вучићу учињена посебна част. Наиме, музичари су у једном тренутку засвирали познате песме "Пукни зоро" и "Ово је Србија". Ту је добио и необични поклон - његов портрет направљен као колаж од исецканих салвета.

На свечаној вечери Вучић је седео поред Шваба, оснивача Светског економског форума, а прекопута је био кинески премијер.

Т

ХРВАТИ ОДБИЛИ ВУЧИЋЕВ ПРЕДЛОГ

СРБИЈА је била спремна да ради са Хрватском и другим земљама региона, али је ова земља пре пет година одбила мој предлог да главни саобраћајни правац буде Београд - Загреб. Хрватска није хтела ни да чује за то - рекао је у среду Вучић.

Он је појаснио да је њихов тадашњи премијер рекао да их не интересују источне излазнице:

- Договорио сам са Виктором Орбаном да заједно са кинеским пријатељима направим комуникацију Београд - Будимпешта - Беч. Ми ћемо тиме многе да оштетимо, али шта ја ту да радим, ми се боримо за себе. Хтели смо да се боримо заједно, нису прихватили.ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О "ЖЕЛЕЗАРИ"

ШЕФ српске државе састао се на маргинама Светског економског форума са председником те организације Бергеом Брендеом. Претходно је председник Србије имао састанак и са гувернером провинције Хебеј и са представницима компаније "Хбис", а том приликом потписана су два документа. То су Меморандум о разумевању са провинцијом Хебеј о кинеско-српском индустријском парку у Смедереву и Протокол о разумевању Министарства привреде и "Хбиса" у вези са "Железаром".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СИ НАЈАВИО: Долазим поново у Србију


НАЈУСПЕШНИЈА ПОСЕТА КИНИ

ОВО је најуспешнија посета неког нашег званичника Кини откако сам овде на служби. Било је и раније успешних долазака наших председника, али ниједна није овако испраћена конкретним резултатима. Председник Вучић је дошао изванредно припремљен и заиста сам радостан због наше земље и обављеног посла - изјавио је, за "Новости", Милан Бачевић, амбасадор Србије у Пекингу.


Кинеска штампа о Вучићевој посети


СВА ОЧЕКИВАЊА ПРЕВАЗИЂЕНА

ПОЗДРАВЉАМО развој односа Србије са Кином. То је пут у будућност, пут ка енергичном економском развоју Србије. Посета Александра Вучића је превазишла сва очекивања. У последње три године Русија је повећала робну размену са НРК од 70 до 100 милијарди долара. Наши председници гаје топле односе - написао је Александар Чепурин, амбасадор Русије у Београду, на "Твитеру".
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОТВРЂЕНО ПИСАЊЕ "НОВОСТИ": Војска добија дронове из Кине