КАКО треба да изгледа садржина споразума који би требало да проистекне из дијалога са Београдом о нормализацији односа, два главна политичка лидера у Приштини, Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, виде сасвим супротно. Док Тачи сматра да је компромис предуслов за споразум, за шта је потребно извршити корекцију границе, Харадинај се оштро противи "додиривању" међе.

- Упркос свим напорима ЕУ и САД, Србија неће признати Косово. Има оних који кажу да Србија треба да призна Косово и ја се са тим слажем, али тако нешто Србија не чини - рекао је у уторак Хашим Тачи, председник привремених институција у Приштини.

Он је појаснио да неће бити корекције граница дуж етничких линија, нити егзодуса становништва и да нема домино ефекта у погледу стабилности овог дела Европе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дачић: Изнуђена решења не воде стабилности региона

Председник владе у Приштини Харадинај, на другој страни, заступа становиште да је територија Косова 1999. неспорно утврђена и да сада мора да се разговара само "о узајамном признавању и о мировном споразуму, као и да Косово није спремно да Србима да одређена права којима ће се "дефункционализовати државност Косова". Он тврди и да је разговарао са званичницима Стејт департмента који "не указују на решење које подразумева територију или границу".

О томе да ли је Европска комисија спремна да подржи размену територија, комесар за проширење Јоханес Хан у уторак је навео да је прерано да се прича о томе и да се он залаже за препуштање преговарања двема странама које су свесне "ограничења које та идеја доноси".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хан: Наш циљ треба да буде да Косово и Србија имају договор до средине 2019.

Харадинај се, иначе, у понедељак састао са представницима Српске листе, а на свом фејсбук-налогу написао је да се састанак "фокусирао на положај српске заједнице".

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић у уторак је навео да се Немачка и Велика Британија противе причи о могућој промени граница док остале земље подржавају постизање компромиса и не мешају се у то како ће га Београд и Приштина постићи.


ПОДРШКА КОМПРОМИСУ

ПОДРЖАВАМО залагање председника да се постигне компромисно решење у вези са КиМ и очувају мир и стабилност, као основни предуслов економског напретка, као и најављене инвестиције у правцу оснаживања грађана Србије на КиМ - стоји у саопштењу које су потписали председници одборничких група у Скупштини Војводине "Александар Вучић - Србија побеђује", "СПС-ЈС" и "СВМ - Иштван Пастор", Миленко Јованов, Павле Будаков и Ленка Ердељ.З. Г.