ФАБРИЦИ потребно 60 радника. Просечна плата - 900 евра. Сви запослени су пријављени и уредно им се плаћају сви порези и доприноси.

Када би се овакав оглас појавио, вероватно би велика већина помислила да се ради о некој фирми из иностранства. Али, реч је о "Бродоградилишту Кладово", које од 2009. године послује као део холандске компаније "Гебр де Јонге".

- У "Бродоградилишту" је упослено 384 радника, од којих су 170 држављани Румуније - каже нам Миленко Леповић, директор ове фирме. - Стално је отворен оглас за пријем још 60 радника - варилаца и бродомонтера. Међутим, радника нема, па смо принуђени да се сналазимо, у сарадњи са сличним компанијама.

Наш саговорник каже да у овој кладовској фирми чистачица месечно зарађује око 40.000 динара, док просечна бруто плата износи близу 900 евра. Упркос томе, радника - нема.

- Ове године, уговорили смо производњу и испоруку 12 танкера - наводи Леповић. - Али, да имамо довољно квалификованих радника, могли бисмо одмах да потпишемо уговоре за још 10 таквих бродова, јер нам производни капацитети то у потпуности омогућавају.

Када због потребе посла морају хитно да обезбеде додатну радну снагу, објашњава наш саговорник, у помоћ позивају друга бродоградилишта.

Јон Враштар

- Донедавно је у кладовском "Бродоградилишту" радило 34 радника из Индонезије - наводи Леповић. - Сада се посао поново нагомилао, па ових дана очекујемо да нам у помоћ притекне још 22 радника из Турске.

Како би се посао обавио на време, ова фирма је принуђена да део послова да и другим бродоградилиштима у Србији.

- Пазите, ко год изрази жељу да ради овде, ми га примамо - објашњава директор "Бродоградилишта". - Али, овај посао није за свакога. Посао јесте тежак, јер се ради у три смене, 365 дана у години.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Вариоци злата вредни

Засада се сналазе "увозом" радника из Турске и Индонезије, али Леповић се нада да ће уговор који су потписали са Техничком школом у Кладову о дуалном образовању, ипак, помоћи овој фирми да у скорије време добије толико потребан број радника.

- Фале нам вариоци, али ви једног таквог радника можете, ако прионе на рад у нашој фирми, за тај посао да оспособите за неколико месеци - наводи Леповић. - Већи је проблем са бродомонтерима, јер се један добар радник ове струке "кали" најмање пет година.

У "Бродоградилишту" су зато ангажовани радници из Румуније. Свакога дана, они пређу Дунав и из своје земље, чланице Европске уније, долазе на посао у Кладово.

Николае Тобеску

- Тежак је посао - признаје нам Николае Тобеску, пословођа бродомонтера за израду крме, који у Кладово свакодневно долази на посао из румунског Турну Северина. - Ради се лети и зими, по сунцу и снегу... Ја сам овде већ више од 10 година.

Ипак, Тобеску о плати - не прича. Каже само да је задовољан. Исти одговор добијамо и од његовог земљака Јона Враштара, заваривача, који на посао у Кладово долази из румунске Оршаве.

- Некада је и у Оршави радило бродоградилиште, али је угашено - кратко, не желећи да губи драгоцено време, казује Враштар.

- Овде радим већ неколико година и изузетно сам задовољан.

У "Бродоградилишту" ври као у мравињаку. Свако зна свој посао, а запослени делују као добро уигран тим.

- Тако је, како је - закључује Леповић. - Можемо само да наставимо да се боримо и радимо. Нама плату нико неће поклонити. Једноставно, морамо је зарадити...


РАНО ИМ ДА РАДЕ ОД ШЕСТ

НЕДАВНО је ова фирма расписала оглас за пријем радника, а када су добили списак заинтересованих за посао, почели су да позивају оне који су се пријавили на конкурс.

- Невероватно, али истинито - у чуду је Леповић. - Када смо већини заинтересованих казали да очекујемо да се сутрадан у шест сати ујутру јаве на посао, већина је одговорила да им је "превише рано да устану у то време".