САМО пет дана боравка у Прихватном центру "Принциповац" код Шида било је довољно Мухамеду Абасију (40) из Ирана да одушеви све нас запослене. Самоиницијативно је организовао чишћење отпада са обала оближњег Сотског језера и испред граничног прелаза Србије са Хрватском. Потом је сам затражио да његове ћерке Јаванерх (15) и Вајан (11) похађају школу у Шиду, што је, за мигранте, заиста неуобичајено.

Овај несвакидашњи догађај "Новостима" је испричала Невена Брајовић, представник Комесаријата за избеглице у кампу "Принциповац". За све време колико камп постоји, нису, како каже, имали овакво искуство будући да мигрантима треба много више времена да отвореније комуницирају са надлежнима.

- Абаси је, дан-два по доласку у "Принциповац", са ћеркама и групом миграната ишао на организовани излет на Сотско језеро, које је део Националног парка "Фрушка гора" - прича Брајовићева. - Сутрадан је дошао код мене и тражио џакове и рукавице. Мислила сам да су му као и осталима потребни да поспреми своју просторију. Али, он ми је рекао да ће са ћеркама и још четворо миграната, ако је то могуће, отићи до обала језера и покупити смеће које је на његовим обалама.

Касно после подне, по речима наше саговорнице, вратио се врло задовољан "учинком" свог тима.

ПРОЧИТАЈТЕ И: "СРБИ ДОБРИ САМО КАД СЕ ГИНЕ": Французи се дивили нашем војнику, јер није тражио ништа сем хлеба

- Када ми је показао фотографије, схватила сам да су очистили отпад око целог језера - наставља Брајовићева. - У разговору ми је рекао да много воли природу, да не може да трпи смеће и да му је било жао када је видео да су обале тако лепог језера толико запрљане. Открио ми је да је завршио вишу школу за заштиту природе у Техерану и да се искрено залаже за очување свих природних блага.

ЋЕРКЕ ИДУ У ШКОЛУ МУХАМЕД Абаси, како нам је открио, намерава да са ћеркама оде у Шведску - каже Невена Брајовић. - Али, док то не оствари, жели да се његове ћерке, на путу до "обећане земље" школују где год је то могуће. Чим је схватио да аутобус долази по децу из кампа и вози их до школе, затражио је да и његове ћерке похађају наставу, што смо им и омогућили.

Очишћене обале Сотског језера, како прича наша саговорница, нису биле једина акција коју је Абаси организовао.

- Већ сутрадан, организовао је нову групу миграната за још једно чишћење природе - каже Брајовићева. - Отишли су до граничног прелаза између Србије и Хрватске, и очистили сав отпад испред границе, са српске стране. Све џакове са смећем потом су однели до контејнера.

Наша саговорница тврди да ово што је урадио Мухамед Абаси до сада није виђено у Прихватном транзитном центру за мигранте "Принциповац".

- До већине миграната, а у "Принциповцу" их је тренутно 270, тешко је допрети - прича Брајовићева. - Осим података који су неопходни за евиденцију, врло споро се "отварају" и упуштају у било какве разговоре. Зато нас је Абаси пријатно изненадио својом комуникативношћу и жељом да уреди простор и окружење у ком живи, па макар то било и тренутно.