МОЖДА и не знате, али банка вам је већ великодушно одобрила да трошите знатно већи износ по кредитној картици и од те намере неће одустати уколико је не одбијете, и то - писмено. По принципу: ако банку не обавестите, у року од 15 дана од пријема обавештења, да не желите увећан кредитни лимит, он ће вам бити на располагању. Ипак, ови "трикови" којим се банке све чешће служе како би клијентима, без њиховог захтева и претходног одобрења пласирале додатне зајмове - нису по закону.

Редакцији "Новости" се јавио читалац који је од банке, преко које чак и не прима зараду, добио овакво обавештење.

- Већ неколико година отплаћујем намештај који сам купио преко кредитне картице добијене путем уговора склопљеног у самој продавници - наводи Д. С. из Београда. - Реч је о револвинг картици, где сваког месеца рата износи пет одсто преосталог дуга. Недавно ме је банка, без икаквог претходног мог захтева, обавестила да ми је "због побољшања кредитне способности" повећан и кредитни лимит. Уколико не желим да га користим, банку морам да обавестим у року од две недеље од пријема обавештења.

Наш читалац констатује да се грађани обично жале да не могу да добију кредите, али да није у реду ни да га добију када га не траже".

У Народној банци Србије за "Новости" кажу да једино одређени трошкови, ако се мењају у корист корисника, могу да се примењују одмах, без његове сагласности. И у овом случају, међутим, банка је дужна да о таквим променама обавести корисника. За све друго је неопходан његов потпис.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Банке договориле папрене провизије

- Законом о заштити корисника финансијских услуга прописани су обавезни елементи уговора о издавању и коришћењу кредитне картице, а међу њима и износ одобрених средстава која корисник може користити у одређеном периоду, то јест кредитни лимит - истичу у НБС. - Истим законом прописан је и начин на који банка може да измени неки од обавезних елемената уговора, и то тако да је банка дужна да прибави писмену сагласност корисника.

МЕЂУ НАЈСКУПЉИМ У СРБИЈИ, према подацима Кредитног бироа, има укупно 1.247.901 кредитна картица, коју користи 979.977 корисника. По њима им је одобрено 87,529 милијарди динара кредитног лимита, а грађани тренутно од тога користе 34,097 милијарди динара овог лимита. Просечна каматна стопа по кредитним картицама је 21,42 годишње и спада у најскупље позајмице, одмах после дозвољених минуса по текућим рачунима.

Увећани кредитни лимит по картици сам по себи не доноси додатни трошак клијенту уколико га не искористи. Али, банкари рачунају на то да ће клијент кад-тад потрошити додатни новац који има на располагању. А то за собом повлачи већу камату коју ће банке зарадити, и то у дужем временском периоду, пошто ће клијент спорије да намири цео дуг.

ОТКУД ПОДАЦИ О КРЕДИТНОЈ СПОСОБНОСТИ

- ИОНАКО не могу да се ишчупам из овог дуга, а сада ми лимит подижу за додатних 40 одсто - истиче наш саговорник. - Додатно питање је како су утврдили да ми је кредитна способност повећана, када преко њих нити примам зараду, нити сам потписао дозволу да повуку извештај Кредитног бироа. Иначе, на шалтеру када сам плаћао рату, рекао сам банкару да одустајем од већег лимита, на шта ми је речено да морам да сачекам на другом шалтеру. Због гужве нисам ни успео да дочекам да то решим.