Гигант у електронској трговини "Амазон" саопштио је данас да је за своје друго седиште одабрао две локације у Северној Америци - у околини Њујорка и Вашингтона.

На обе локације, означене као "HQ2", смештена на Лонг Ајленду, у њујоршком округу Квинс, као и у округу Арлингтон, на северу Вирџиније, у широј околини Вашингтона, биће изграђене канцеларије за око 25.000 људи, пренела је агенција Ројтерс.

Амазон планира да потроши пет милијарди долара на развој та два центра компаније, чије је седиште, иначе, у Сијетлу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ibej tužio Amazon zbog preotimanja najboljih prodavaca

"Ове две локације ће нам омогућити да привучемо врхунске таленте, који ће нам помоћи да наставимо са иновацијама у годинама које долазе", навео је у саопштењу извршни директор Амазона Џеф Безос.

Амазон је, како је наведено, одабрао Нешвил за "центар изузетности" са 5.000 радних места, а бавиће се транспортом, снабдевањем и другим активностима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Amazon može da nas "pojede", da li smo spremni za izazov?

Како је истакнуто, планира се да запошљавање у тим новим центрима компаније започне идуће године.

Амазон је добио 238 пријава послатих из многих места широм Северне Америке, у циљу да баш она буду одабрана као друго седиште Амазона.

Више градова и држава обећавало је у својим понудама милијарде долара пореских и других олакшица ако би постали такозвано седиште "HQ2".

Амазон се ипак определио да своје друго седиште подели између финансијске и политичке престонице САД.