Килограм ће као мера ове недеље бити измењен јер ће научници променити начин на који дефинишу масу једног килограм.

Ипак, ваге у купатилима ће и даље показивати исто, а и кило воћа ће тежити колико и пре.

Прочитајте још: Померамо казаљке како ЕУ каже

До сада је масу дефинисао "деда свих килограма": метални цилиндар величине лоптице за голф, закључан у трезору у Француској. Већ више од једног века био је једини прави килограм на којем су засновани сви остали.

Али више неће бити тако. Очекује се да на састанку у петак у Версају, код Париза, владе одобре планове да уместо тога користе научну формулацију за дефинисање тачне масе једног килограма. Очекује се да ће та промена имати практичне последице у индустрији и науци, када су нужна ултра-прецизна мерења масе.

У историју ће отићи такозвано "Велико К" - килограм који је главни још до 1889. године.

Израђен од легуре отпорне на корозију: 90 одсто платине и 10 одсто иридијума, међународни прототип килограма је ретко виђао светлост дана. Ипак, његова улога је била пресудна као основе за општеприхваћен систем мерења масе, од чега зависи и сва међународна трговина.

Три кључа која се чувају на одвојеним местима, потребна су да се откључа трезор у којем су "Велико К" и његових шест званичних копија, заједно названи "наследник и резервни делови", под стакленим звонима у Међународном бироу за тегове и мере, у Севру, на западном ободу Париза.

Оснивача је 1875. године било 17 држава, а Биро је познат по француској скраћеници БИПМ, као чувар седам главних јединица које човечанство користи да измери свој свет: метар за дужину, килограм за масу, скунда за време, ампер за електричну струју, келвин за температуру, мол за количину материје и лукс за интензитет светлости.

Од тих седам јединица, килограм је последњи заснован на физичком, постојећем предмету, "Великом К". Метар, на пример, некада је била штангла од метра, али је сада дефинисан као удаљеност коју светлост пређе у вакууму за 1/299,792,458. део секунде.

"Ово је тренутак славља јер ће последњи стандард преостао из 1875. године бити коначно замењен новим, иновацијом", рекао је Мартин Милтон, директор БИПМ за АП. "Све остало је рециклирано и замењено и побољшано. Ово је последње побољшање решења које датира још од првобитне концепције из 1875. године. Дакле, тиме се ономе што је учињено 1875. године, одаје признање да је трајало толико дуго".

Само изузетно ретко, и изузетно пажљиво, модели килограма БИПМ се нежно ваде да би се други модели килограма, послати у Севр из целог света, упоредили с њима, да би се обезбедило да су и даље исправно калибрисани, с разликом у маси од једне или две честице прашине.

Килограм је званичлно постао општа мера у свету у 20. веку и та мера је "потврда способности људи да сарађују", каже Милтон. "То је заправо сјајно дело мира, јер је то једна од области у којој се све државе света слажу са апсолутно истим циљем".

Метални прототип килограма биће замењен дефиницијом, заснованој на "Планковој константи", што је део једне од најславнијих једначина у физици, али ју је такође ђаволски тешко објаснити.

Довољно је рећи да би та новина требало да временом поштеди државе потребе да повремено пошаљу своје килограме назад у Севр за калибрацију поређењем с "Великим К". Научници би тако требало да убудуће могу да прецизно израчунају тачан килограм, без потребе да физички пореде један комад драгоценог метала с другим.

Милтон каже да ће промјена имати примјене у рачунарству, производњи, фармацији, проучавању климатских промена и другим наукама где је потребно прецизно мерење.

"Систем ће бити суштински тачан заснивајући се законима науке и законима природе", рекао је он. "Нећемо морати да зависимо од претпоставке да се један одређени предмет никада не мења".