Фото галерија

Дан заштите природе

Од националног значаја је Дан заштите природе, 11. април, установљен Законом о заштити природе 2009. године, како би се се јавност подсетила на значај очувања природе Србије. Давног 11. априла 1949. први пут установљен статус једног подручја као заштићеног природног добра - Споменика природе "Велика и Мала Рипаљка" у општини Сокобања.


Србија представља један од 158 центара светског биодиверзитета, присуство великог броја различитих типова станишта, од барских и мочварних, преко преосталих степа, пешчара и континенталних слатина, до очуваних шумских заједница прашумског карактера у кањонима и клисурама дивљих река и планинских и високопланинских области, омогућили су присуство разноврсног биљног и животињског света.


Управо та разноврсност омогућила је да по природним карактеристикама Србија буде "Европа у малом" са екосистемима од субмедитеранског до субарктичког типа, а најочуванији и најзначајнији делови природне баштине проглашени су за заштићена подручја и тренутно их има 463 и чине 6,53 одсто територије Србије.

Фото Јарослав Пап

Прикажи 10 вести Прикажи све вести