НЕПОСРЕДНО после завршене параде - док су се камере гасиле, посетиоци одлазили, а званице разилазиле - још увек је друмом нечујно марширао Невидљиви ешелон, последња и највећа јединица на Смотри. И нико то није ни приметио, па се из тих разлога парада и завршила на самом почетку њиховог наступа.

НАСТУП можда и није права реч за наступање Невидљивог ешелона, а с обзиром на то да је реч о примећивању нечег неприметљивог: унутар Невидљивог ешелона годинама се расправља о томе да се уведе термин "Неступ", а који означава ову врсту специфичног перформанса који се дешава само онима који у њему учествују, али не и онима који би могли да га гледају, само кад би га и видели. И нико од припадника Невидљивог ешелона није био незадовољан тиме што нису били примећени, напротив, велико задовољство се (хипотетички) могло видети на њиховим невидљивим лицима. И овај пут су савршено обавили свој задатак, што ће одмах после Смотре резултирати тиме да ће, на завршном невидљивом постројавању, невидљиви командант поделити својим невидљивим војницима невидљиво ордење и такође невидљива унапређења. Био је то још један невиђени успех овог, невидљивом славом овенчаног, Рода наших Снага.

А ДА се ишта могло видети док је Невидљиви ешелон апсолутно нечујно ступао савршено невидљивим борбеним кораком, свашта би се ту приметило. На самом челу поворке били су представници јединице за Невидљиву Емиграцију, најбројније у саставу Ешелона. Јединицу у највећем броју чине тек дипломирани студенти са запетим пушкама, а њихово наоружање је ту да илуструје то да су они као запете пушке спремни да оду на рад у Немачку, Шведску и остале земље које вапију за доласком бесплатног и младог школованог кадра. За њима су ступали, а у оквиру исте парадне формације, возачи аутобуса, лекари, грађевински и остали мајстори свих специјалности. Посебну радост код публике изазвала би - само да је публика то могла да види - чета медицинских сестара и техничара, такође спремних да оду у иностранство трбухом за крухом, односно сиромашним мантилима за имућним пацијентима, а како се то у овој професији каже.

ОВАЈ део Смотре релативно је кратко трајао, а с обзиром на то да укупну бројност овог Рода наших Снага чини 654.000 људи који су од почетка века отишли из Србије као и више од једне петине тренутно неисељених становника наше земље, а који су у анкетама показали жељу да оду, само кад и ако буду могли. Но, с обзиром на то да је било потребно да се покажу и остали делови Невидљивог ешелона, парада је настављена - Невидљиву Емиграцију у ступању је заменила Невидљива Потрошња. Ова јединица је репрезентовала заједничку снагу од милион и седамсто хиљада пензионера удружених са шестсто хиљада људи који су запослени у јавном сектору, а чије пензије и плате треба да заради милион и четиристо хиљада преосталих запослених који плаћају порезе и доприносе. У систему Одбране земље, овај сегмент невидљивог Рода наших Снага представља непремостиву препреку за будућег окупатора: чак и кад би он хтео да окупира нашу земљу, због малобројних преосталих ресурса који нису у рукама иностраног капитала, какво год издржавање преосталог становништва је апсолутно немогуће.

ЕЛЕМ, настављена је невидљива смотра и осталих невидљивих јединица Невидљивог ешелона. Да је публика могла овај наставак да види, она би видела најмоћнија оружја наших Невидљивих снага: па на пример Невидљиви Капитал, који својом офшор снагом може да разори територију величине Кипра или Маршалских Острва и да претвори свако пољопривредно земљиште у грађевинско. Или Невидљиви Екоцид, који је подједнако у стању и да планинске реке потрпа у пластичне цеви и да старо дрвеће препакује у младе цепанице. Или Невидљиви Прогрес, који се добија удруженим визионарством позиције и опозиције... Та и многа друга оружја сваког потенцијалног агресора би одвратила од агресије, само да су могла да се виде. Али нису. Што је и идеја са којом је креиран Невидљиви ешелон: непријатељ ће бити одвраћен од напада онда кад му покажемо чиме се ми то заиста бранимо. А да то и не видимо.

И кажу они који знају да је Невидљиви ешелон сваким даном све моћнији.

До новог невиђења, довиђења.