ТЕШКО је писати о људима који су још за живота били толико велики да су постали легенде. Бавили су се истим послом, глумом, и нико им није био сличан јер су непоновљиви. Обележили су једно време и наше животе у том времену.

Били су најлепши и најпознатији пар Југославије. Милена Дравић, већ позната глумица овенчана признањима, славом и љубављу публике, и Драган Николић, талентовани глумац који се тек пење кривудавим и клизавим успоном ка врху. У приватном животу једно другом били су Гага са Крста и Милена са Дорћола.

Били су изузетни глумци, иако ниједно није имало глумачку диплому. Он је студирао и апсолвирао глуму на Академији, а она ни толико. Била је чист таленат, рођена за глуму. И да буде највећа!

Све што је знала о глуми Милена је научила директно пред камерама. А пред њих је дошла случајно. Ишла је у балетску школу јер јој је мајка рано схватила да дете има слуха и дара за игру и сигурно је као девојчица маштала да буде позната. Оно што је постигла превазишло је и њену најсмелију машту, али је дошло случајно. Са деветнаест година отишла је код тетке у Сарајево и то је био корак судбине.

СЛОВЕНАЧКИ режисер Франтишек Чап запазио је буквално на улици и, после кратког пробног снимања, доделио једну од две главне женске улоге у филму "Врата остају отворена". Напросто је нестварно колико се млада и неискусна девојка снашла у прилично захтевној улози у филму који је подигао велику прашину међу критичарима. Било је то на самом крају педесетих, ратне теме су биле актуелне, или бар оне које величају борбу радничке класе и победу комунизма.

Овај филм није био ништа од тога. Био је психолошка драма о младом и препреденом човеку који се представља као унук старијој жени која тражи свог, изгубљеног у рату. Намере овог младића нису часне, он планира да опљачка жену за коју верује да има новца, али бива поколебан топлином и љубављу којом је дочекан. Њега је одгајала улица, домови, привремене породице и он се припитомљава као куче луталица када осети храну и бригу. Милена игра његову сестру која је затечена изненадном појавом брата кога се не сећа, али коме се надала читавог живота. Петар је неко ко је на ивици криминала, нема морала, или, боље речено, има га у себи, али није био у ситуацији да га пробуди. Моменат када му бака и сестра дају сав новац и дукате које имају њега дубоко дотиче, и он одлази.

МИЛЕНИНА улога је захтевна и за искуснију глумицу, али је она изнела са енергијом раздраганости, из ње зрачи живот, али и таленат. Ни по чему се не види да је то њен први сусрет са камерама и свиме што прати снимање филма. Овај филм је имао симболичан назив за Милену, јер јој је отворио врата у шарени филмски свет у коме ће снимити преко деведесет играних филмова и велики број кратких, ТВ серија, око 130 најразличитијих улога. Суверено је владала филмском сценом у свим жанровима. Њен несвакидашњи талент могао је да изнесе најразноврсније ликове, партизанке и хероине, сеоске девојке и даме, трагедију и комику. Снимала је неуморно, волели су је режисери и камера. Волели смо је и ми, преносила је на гледаоце сву раскош своје личности.

Могла је да направи продор у Холивуд, али не преко филма него преко планетарно познатог часописа Плејбој. Крајем бурних и преломних шездесетих снимљен је филм "WР Мистерије организма" Душана Макавејева. Глумице су биле Милена Дравић и Јагода Калопер, филм је приказан у Кану и узбуркао је јавност. Светску јавност због теме и композиције филма, а највише због две лепе глумице из Источног блока, а домаће социјалистичке душебрижнике је запрепастио и наљутио. Директор "Неопланта филма" је уклоњен, а режисер Макавејев онемогућаван и маргинализован у сваком будућем покушају да сними нешто.

ФИЛМ тада није ни стигао у биоскопе. Оцењен је као штетан и декадентан. Обиловао је еротским сценама и актовима Јагоде Калопер. Онда стиже понуда, добро плаћена, од Плејбоја, да Милена сними серију обнажених слика. Милена о томе није ни размишљала. Одбила је Хефнера који није могао да се помири са тим, па је слика ипак осванула, али Милена је на њој обучена. Никада пре ни после ниједна звезда није имала привилегију да буде у Плејбоју у одећи, нити постоји нека која је одбила вртоглави хонорар који јој је понуђен. Милена је једина и јединствена.

Оно што је ову лепу и успешну глумицу красило била је савршена природност и пристојност којом је живела и радила. Такву, непосредну и топлу, упознао је Драган на снимању филма "Како су се волеле две будале". Опет је назив филма пророчки најавио нешто важно у њеном животу. Нису били будале али су се волели, од тада па наредних скоро 45 година.

ДРАГАН је био шармантни мангуп са Црвеног крста, а са годинама је постао Господин Мангуп. Био је синоним тог позитивног мангуплука који је владао на улицама Београда у коме је сваки крај имао своја правила и своје звезде. Када сада поредимо са оним што се дешава по улицама, они момци нам делују као чисти племићи, што су, у неку руку, и били. Мували су се по игранкама и спортским клубовима, мање-више редовно ишли у школу или факултет и имали своја правила понашања. Неки од њих су склизнули са оне стране закона, али чак и они су у свом крају били пристојни и поштовали неки ред.

По сопственом признању почео је да се заљубљује веома рано, као дечак. Све је то било безазлено и младалачки пролазно док није срео Милену. Она је била звезда и помало је страховао од сусрета са њом.

Њихово препознавање као две душе које су похрлиле једна другој обележило је њихове животе. Она је, у тридесет првој, већ имала два брака иза себе. Први са редитељем Пуришом Ђорђевићем, а други са Коканом Ракоњцем, који је прерано преминуо. Драган је закорачио на њену стазу и ту остао.

ЈЕДНО другом били су прекретница и почетак новог живота, обогаћеног за присуство оног другог. За Миленино име везују се имена њених мужева и то је све што се зна о њеном љубавном животу. Док није срела Драгана. А онда су они живели љубав!

Забављали су се кратко, и једном су, у паузи снимања, узели колегиницу Секу Саблић да им буде кума, утрчали у општину Звездара и - венчали се. Чак ни слике са венчања немају, то им није пало на памет иако обоје имају хиљаде слика које су службено направили. Тако је почео брачни и професионални живот Драгана и Милене. После венчања, шоу-програмом "Образ уз образ" две године су држали целу Југославију приковану уз ТВ екране. Та хемија између Милене и Драгана била је видљива и заразна.