ДРАГИ наши избори за састав Европског парламента,

Ето вас, за пет месеци и три недеље од данас, свуда сем у брегзитирајућој Британији. Па би ми одавде имали једну молбу за Вас. А пре објашњења шта би та молба била, ево подужег увода у то у каквим се Ви временима одржавате.

На Истоку, за почетак. Да смо Вам ово писали пре тачно четири године, а пред прошле европске парламентарне изборе, известили би Вас да су у Украјини почели "Евромајдански протести". Тадашњи украјински, а притом и проруски, председник Јанукович одбио је да потпише Споразум о стабилизацији и придруживању, папир кога је Србија потписала сад већ давне 2008. године. Елем, Јанукович је после два и по месеца од почетка побуне, додатно подстакнут наоружаним десничарским пучем, сишао са власти, па је Крим престао да буде део Украјине, па је избио рат... И ево, отприлике како беше тада, тако је и дан-данас. Ако не ускоро и горе од тога.

А на Западу: од прошлих до садашњих европских избора Европска унија биће мања за једну државу. Велика Британија ће у марту следеће године и званично завршити свој процес излажења из исте оне заједнице у коју ми овде на Балкану толико желимо да уђемо. То би онда значило свашта нешто, али никако не би значило да ће Брисел и Лондон имати исте интересе, са посебним нагласком на различитост интереса обавештајних служби. А кад смо већ код интереса, упитно је да ли уопште постоје исти интереси Будимпеште, Париза, Варшаве, Берлина... Подсећања ради, узгред и додатно, тешко да су исти интереси Немачке - којој на годишњем нивоу треба 400.000 страних радника - и Шпаније, чија стопа незапослености је у јулу ове године била 15,2 одсто. А без Каталоније и већа, да подсетимо.

А НА ЈУГУ: на југу је Италија, па онда ови ми неинтегрисани и испарцелисани, Грчка, Турска. И мигранти су овде на југу, непрекидно долазе: њих милион је ушло у Европу у 2015. години, а могло би се десити да их дође и између 20 и 25 милиона. То би могло да буде и због тога што је, рецимо, у Немачкој и мирно и хладно, а просечна старост становништва је 47 година, а, опет рецимо, у Сирији се ратује, превруће је и просечна старост становништва је 24,3 године (за разлику од шампиона Нигера, где је просечни становник стар 15,4 године). Сем, дакле, што Европа има да се натакмичи са САД, Русијом и Кином, додатни супарници су ратови, клима, наталитет и примамљив стандард за оне који би да избегну и сиромаштво, климу и ратове. Наталитет? Видећемо.

И ето ту смо где смо, у овим, дакле, одурним околностима треба да се десите, избори европски драги. Осокољени реченим околностима, у ниском старту Вас чекају сви они који до сада нису били већина у Европском парламенту, а и те како би могли да буду. А и те како би то могли да не буду ни Меркелова, ни Макрон, као ни ко год још да је поставио Хана, Мекалистера, Могеринијеву и сав остали нама у ове четири године тако познати, способни и драги свет. И сад, ево коначно, иде та једна молба упућена са ових терена. Није тешка за упамтити, а можда ни за извести.

БУДИТЕ љубазни, драги избори за Европски парламент, да подсетите евидентно одлазећу европску администрацију, бирократију, лобистику и осталу еквилибристику, а о томе да има још речених пет месеци и три недеље од данас до Вашег одржавања. Те да им објасните да за то преостало време (укључив и празнике у којима никад ништа нису радили, па неће ни сада) апсолутно није могуће решити ама ниједан проблем који Европа има, а тек је немогуће решавати проблеме који имају везе са Косовом, Босном и Херцеговином и осталим балканским топонимима. Надаље, није могуће за тих истих пет и по месеци добити Нобелову награду за мир, а путем бриселских преговора на које се никоме не иде. Силесији, дакле, размаженог бриселског света укажите, поетски речено, да сви знају да им се мандат примакао крају, па се по томе сви и равнају - и ови овде на Балкану и они тамо у Вашингтону, Москви, Пекингу, Истанбулу, где год. Те нам је из тих разлога сада управо онако како нам је, а биће или тако или још горе - минимум до краја маја. И нека нам нико у Бриселу - идејом да нешто колосално може да се уради за мање од пола године - не отежава живот. Јер ће ионако, по свему судећи због европских избора, све до краја маја нама овде да буде... Сад баш да не завршавамо реченицу, ипак је ово писмо некоме у Европи.

Па макар и изборима, ђаво да их носи тако далеке.