ПОЈЕДИНИ војни експерти су сагласни да се у Србији већ одавно води такозвани хибридни рат. Међу њима је и Атина Карацојани, која тврди да је НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије 1999. године било први конфликт у који је укључен и овај начин борбе. Тада су се, по њеним речима, агресији НАТО успешно супротставили југословенски и кинески хакери.

Амерички државни секретар Џон Кери је пре три године изјавио да се неколико европских земаља (Србијa, Црнa Горa, Македонијa, Грузијa, Молдавијa...) налази "на линији ватре" у конфликту између Москве и Вашингтона. Зато неки војни аналитичари тврде да Хладни рат није завршен, већ се трансформисао у "хибридни рат". За остваривање својих наума велике силе користе нова "оружја": сајбер нападе, пропаганду, економске блокаде, етничке и религиозне сукобе, корупцију... Сајбер простор даје прилику свакоме: страним шпијунима, незадовољним, незапосленима, политичким активистима, криминалцима...

- Тешко је дефинисати претње у сајбер простору, као што је и тешко идентификовати извор и мотив нападача - написао је пуковник др Дејан Вулетић, научни сарадник Института за стратегијска истраживања Министарства одбране у научном раду "Одбрана од претњи у сајбер простору". - Број потенцијалних жртава је велики, а двадесетчетворочасовни приступ рачунарским системима довео је до тога да је време изгубило значај.

СВОЈЕВРЕМЕНО је тадашњи генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун инсистирао да сајбер оружје уђе на листу наоружања које потпада под Саветодавни одбор УН за разоружање, јер представља претњу по међународну безбедност.

- Један од највећих откривених напада догодио се почетком 2010. године, када је 75.000 рачунарских система у око 2.500 компанија широм света "хаковано" - пише Вулетић. - То је условило обуку нове категорије официра и специјалиста за различите области сајбер ратовања. Процењује се да Северна Кореја има између 600 и 1.000 "специјалаца" обучених за сајбер ратовање. За будуће сајбер ратнике припремају се најталентованији ученици још од основне школе. На универзитету Command Automation University у Пјонгјангу, студенти уче како да хакују рачунарске системе противника.

- Они имају редовне вежбе сајбер ратовања - наводи Вулетић. - Северна Кореја има највеће способности за "компјутерско" ратовање, јер има само неколико система који зависе од сајбер простора. Тако да им сајбер напад не би нанео озбиљније последице.

СТРУЧЊАЦИ сматрају да се Влада САД креће веома споро у спречавању сајбер напада. Кина је много пажње посветила одбрани, која је за њих заштита нације а не војних мрежа. Мреже које чине кинеску инфраструктуру контролише влада кроз директно власништво или блиско партнерство са приватним сектором.

- Кина има моћ да дисконектује "свој део" сајбер простора од остатка света, док САД немају ту могућност - објашњава Вулетић. - Своје офанзивне капацитете развија формирањем грађанских хакерских група и јединица за сајбер ратовање, заштитом властитог сајбер простора, убацивањем логичких бомби у инфраструктуру других држава, сајбер шпијунажом. Доминација у сајбер простору је део њиховог плана до 2050. године. Док се ангажује на изради сајбер стратегије, ова земља оспособљава и хакерске групе спремне да се ангажују за државне интересе. Према неким подацима, Кина има око 250 хакерских група, довољно оспособљених да представљају претњу по интересе САД у сајбер простору.

ПРЕМА изјавама Џејмија Шија, директора НАТО за политику и планирање, око 120 земаља тренутно развија офанзивне способности за сајбер напад. Поред САД, то су Русија, Велика Британија, Кина, Јужна Кореја, Израел, Француска, Тајван, Иран, Аустралија, Индија, Пакистан...

- САД су тренутно далеко рањивије на сајбер нападе од Кине и Русије - истиче пуковник Вулетић. - Као најопасније противнике наводе војне и обавештајне службе других држава. Они су софистицирани, добро опремљени и истрајни у својој намери. Нарочито су им "интересантне" војне технологије и вредна интелектуална имовина. Претњу представљају и земље које немају добре хакерске тимове, али имају довољно новца да их унајме.

Извршни директор Института за истраживања и хитан одговор у Чикагу Кларк Стејт упозоравао је да чланови неких радикалних исламистичких организација покушавају да развију своју мрежу хакера.

- Највећи напад икад виђен догодио се у Естонији - подсећа Вулетић. - Неки аналитичари овај случај називају "првим ратом на мрежи", а Ене Ергма, портпарол естонског парламента, која има докторат из области нуклеарне физике, изјавила је: "Када посматрам нуклеарну експлозију и експлозију која се догодила у Естонији маја 2007. године, видим исте ствари". Годину дана касније, DDOS нападима били су погођени и грузијски владини сајтови, хакован је веб сервер повезан са сајтом председника. Ова земља је повезана на интернет преко Русије и Турске, па су и њихови рутери били преплављени нападима. Потпуно је преузет национални домен ".ge", а корисници нису могли да шаљу електронску пошту ван земље.

ЕЛСПЕРТИ из Центра за заштиту националне инфраструктуре САД тероризам наводе да је сајбер тероризам криминални акт у привидној стварности у виртуелном свету који има за циљ и да се заплаше влада или њени грађани.

- Означавање напада на рачунаре и рачунарске мреже као сајбер тероризам је проблематично, зато што је тешко одредити идентитет или политичку мотивацију нападача - указује Вулетић. - Синтагма сајбер тероризам је коришћена и да опише акције као што су крађа података, планирање терористичких напада, проузроковање насиља или напад на информационе системе. Мрежа је невероватно демократска и децентрализована, што потврђује и то да на њој све врви од порнографије. Могу се наћи и политичко шиканирање и пропаганда свакојаке врсте. Рачунарска мрежа се користи за манипулацију забрањеним производима, супстанцама и робом, попут трговине дрогом, људским органима или оружјем.

ВЕЛИКИ број хакера сматра да су сајбер преваре погрешна активност, али оправдана ако су жртве богаташи.

- Коришћењем одређених алата на мрежи, надгледањем електронске поште или прислушкивањем долази се до података о одређеној личности - објашњава Вулетић. - Британски држављанин Гери Мек Кинон је 2005. ухапшен због наводног "највећег војног компјутерског неовлашћеног приступа учињеног", односно упада у рачунарске системе Министарства одбране САД и НАСА. Пре петнаест година, рачунарски црв Slammer успорио је контролу енергетског система, па је осам америчких држава, две канадске провинције и око 50 милиона људи остало без електричне енергије.


ГЛОБАЛИСТИЧКА КОНЦЕПЦИЈА

- УПРКОС својој отворености, због предоминације енглеског који је језик нове писмености, сајбер простор је постао подручје у којем западни свет потврђује своју доминацију - сматра Вулетић. - Због глобалистичке концепције обликује готово сваки сегмент живота грађана укључујући забаву, потрошњу, образовање, политички ангажман и представља претњу националним културама и идентитетима.