НЕКАДА су пирати пловили морима нападајући и пљачкајући бродове и луке, док данас савремени пирати крстаре сајбер-простором и раде исто, само на модеран начин - не померајући се из столице. Хакерски рат су многе земље изгубиле пре његовог почетка, јер немају одговарајућа средства ни права доктринарна решења. Реч је о рату у којем су најугроженији софистицирани системи, информатички ресурси и њихови осетљиви електронски уређаји.

Наслови "Хакери америчке војске упали у руске системе!", "Кинези украли податке о војним пројектима САД", "Предизборни хакерски рат у Русији", "Хакерска паљба широм планете" и небројени други сведоче о томе да је интернет постао светско сукобиште.

СТРУЧЊАЦИ за савремене ИТ системе упозоравају да највећу опасност у региону и даље представља употреба интернета за врбовање и регурутовање нових снага за Исламску државу Ирак и Левант (ИСИЛ), као и ширење панике врло радикалним и претећим изјавама. Хакери са Балкана, који су чланови неких интернационалних хакерских група, попут "Анонимуса" или група повезаних са ИСИЛ-ом могу бити много опаснији али у већини случајева њихови циљеви су глобалног карактера и нису директно усмерени на регију.

Информатичари, такође, указују на масовне нападе хакера на медије и медијске куће, у Србији се готово једном недељно догађају ови напади који за циљ имају прекид сервиса. Сматра се да иза неких од ових напада стоје хакерске групе са Косова и из Албаније, као и хакерске групе повезане са деловањем ИСИЛ-а у региону, које делују са подручја БиХ, Аустрије и још неких земаља Европе.

- ХАКЕР је лице које, у комппјутерском жаргону, брзо ускаче у компјутерску мрежу и још брже из ње искаче - објаснио је пуковник проф. др Светозар Радишић. - За ову врсту умних акробација и напада на туђе информације и интересе најпогоднија је информатичка мрежа - интернет, али су нападима подложни сви умрежени електронски системи.

ЛАЖНИ НОБЕЛ ЋОСИЋУ ПРВА значајнија акција покрета "Анонимус Србија" била је лажна вести о додели Нобелове награде Добрици Ћосићу крајем 2011. Регистровали су веб-сајт nobelprizeliterature.org, дизајнирајући га по угледу на сајт Комитета за доделу Нобелове награде, а после објаве о додели награде Ћосићу, користећи имејл сервер Српске академије наука и уметности обавестили домаће медије о овом догађају упућујући их на лажни сајт, који је по свему изгледао верно оригиналу. Већина медија је ову вест пренела јавности, иако је демант САНУ уследио убрзо.

Брајан О'Хигинс, из компаније за паковање података у шифроване пакете за пренос преко интернета, забринуто је констатовао: "Не постоји идеално заштићен компјутер", а Дејвид Бренер, аналитичар у компанији "Волт Вилен Браун", каже да су "хакери подлегли мрачној страни људске природе у ери информатичке технологије".

- КОРИСНИЦИ умрежених рачунара страхују од три типа "комппјутерских криминалаца" - наводи Радишић. - Прву групу чине "провалници", који проверавају и увежбавају своју способност да се убаце у компјутерски програм, другу "хулигани", који стварају и убацују вирусе у корисничке програме, а трећа, најопаснија група, јесу хакери који траже и злоупотребљавају информације ради обмане или забаве - из обести. Евентуални упади хакера у војне команде и војне информационе системе представљају нови облик угрожавања безбедности земаља, што условљава нова стратегијска и доктринарна одбрамбена решења.

ИНФОРМАТИЧКИ рат је и у Вашингтону "врућа тема", а састоји се, поред осталог, и од хакерског рата. Стручњаци кажу да је хакерски рат део мрежног рата.

- Упади у информативне системе и мреже, ради прикупљања и убацивања података и ометања рада, могу да буду веома опасни, али су опаснији по својој природи убачени програми с намером да ремете или униште постојеће програме у рачунарима - објашњава Радишић. - Производња "заразних" програма, "вируса" и њихово убацивање у електронске мреже су, нажалост, свакодневни колико и производња програма за софтверску самозаштиту. Убацивање вируса у компјутерске мреже постала је врста све опасније забаве, са несагледивим последицама. Ретко ко није чуо за компјутерске вирусе попут познатих "Микеланђело", "Пинг-понг", "Логичка бомба", "Тројански коњ", Code red и сличне. Бројни су вируси настали после наведених.

ВЕЛИКА Британија је још 2001. године у Закон о тероризму, унела одредбе о хакерима. Тако је постала прва држава која је одлучила да се законским средствима бори против компјутерских "чаробњака". Годину дана касније и Интерпол је кренуо у потрагу за сајбер-криминалцима, а на дан рушења "близнакиња" у Њујорку Влада САД је повукла историјски потез - позвала је хакере у борбу против хакера!

- С обзиром на то да су најсавременији информациони системи попут интернета, сателита, Авакса, ракетних лансера и космичких платформи, идеални за нападе хакера, природно је да стрепе и велике силе - објашњава пуковник Радишић. - Тог проблема нису ослобођене ни мале земље, јер муњевито, због све веће умрежености, преузимају нове технологије. Зато истраживачи у области теорије ратне вештине, стручњаци у одбрамбеним системима и доктринолози морају учинити више, не би ли нашли решења против хакерских операција и компјутерског тероризма.

ВЕЛИКУ контроверзу изазвао је Едвард Џозеф Сноуден када је у јавност изнео тајне документе који су показали постојање великог броја тајних пројеката надзирања, као на документе који показују да су САД спроводиле хакерске упаде у рачунаре широм света. После објављивања докумената НСА и ЦИА 2013, пребегао је најпре у Хонгконг, а касније у Москву, где га је дочекао дипломатски аутомобил који је вероватно припадао Еквадору. Сноудену су тада помогли организација "Викиликс " и њен оснивач Џулијан Асанж. Венецуела му је понудила азил, међутим, добио га је од Русије.

Занимљиво је да је овај бивши амерички обавештајац кога Руси штите од америчких власти, оптужио руског председника Владимира Путина да је покрао последње изборе, на којима је добио 76.66 одсто гласова.

- Пуњење гласачких кутија које је снимљено данас у Москви и широм Русије је покушај да се украде воља више од 140 милиона људи. Тражите правду, тражите законе и судове који важе. Узмите своју будућност назад - објавио је тада на "Твитеру" Сноуден.

ИАКО су се утишали током задњих неколико година, кад се помене појам хакер, већина одмах помисли на "Анонимусе". То су људи који сакривени иза својих рачунара изазивају разорни цунами на интернету, обарају сајтове светских влада, објављују снимке интерног конференцијског позива америчког ФБИ, електронске поште сиријског председника... Како сами за себе кажу, "они су легија", може се рећи безлична армија која је снажнија него било који појединац, и зато улажу много напора у то да остану недефинисани и аморфни, а циљ ове групе је "свеобухватна револуција у САД".

Они не желе да их људи повезују са конкретним лицима, хоће да остану "баук" без лица. Могу да седе иза свог лаптопа у било ком кафеу у Индонезији, Токију, Лос Анђелесу или у неком сиромашном кварту Париза и Лондона. Или у предграђу Београда.

- Анонимуси сте ви. Ви нећете бити ускраћени за слободу говора, слободу штампе, слободу удруживања и ваше универзално право да слободно приступате информацијама, како у стварном животу тако и на интернету - каже "анонимни" глас на једном од њихових клипова, који се редовно појављују на "Јутјубу".