Када током људских догађаја постане неопходно за један народ да раскине са увреженом друштвеном праксом и тиме преузме одвојено и равноправно место међу људима у нормалним земљама, на које му закони природе и Природног Бога дају право, дужно поштовање мишљења човечанства од њега захтева да објави разлоге који га нагоне на тај чин. Ми, љубитељи периода између петка у неко поподне и недеље касно увече, својом слободном вољом, овим путем и у овој викенд прилици, намерни смо да напишемо и објавимо Декларацију о заштити викенда.

За оне који још нису обавештени, викенд је време када нормалан свет обавља неке делатности које нису карактеристичне за радне дане. Иде се у недељну куповину, ако се има пара. Сређују се станови, куће или баште, ако се има ишта од тога. Иде се у цркве, ако смо верујући; или у биоскоп, ако смо за нарацију мање ултимативног хепиенда. Проводи се време са породицом, ако породице има и ако се нису разбежали негде у паничном страху од смарања. Проводимо време сами са собом, ако имамо и времена и себе, а једног увек фали. И на крају, ако стигнемо, одмара се душа. Или макар оно што је од ње остало, а после претходног дела недеље.

Кварење тог и таквог временског интервала допуштено је само Вишој Сили. Па на пример Отац Наш из “Оченаша” има право да нам поквари све дане у недељи, јербо је он те исте дане оновремено и направио, кад буквално није имао времена. Или Мајка Природа, она у ком год дану хоће може да нам се свети што јој свакодневно загревамо земаљску куглу преко сваке мере. Разбеснели стршљенови, западнонилсковирусоносећи комарци, новоцрногорске беле ајкуле, све то што нема уграђени календар у свом натуралном софтверу може да напада кад хоће, ако ни због чега другог онда да би медији имали о чему да извештавају кад немају ни о чему другом. Поплаве, земљотреси, падови метеора, инфаркти и шлогови, да не набрајамо више, јасно је: све то такво може викендом да се распојаса, али остало не и никако не. Све оно што уме да изброји макар од један до седам и да наброји све дане од понедељка па до недеље, нека се не представља лажно Вишом Силом и нека од петка до недеље гледа своја посла. А не наша, викендна.

Потреба за писањем Декларације о заштити викенда настаје јер се у последње време развила једна субразумна друштвено-политичка навика: неки су се, изгледа, аналитично досетили како постоји опасност да се просечни гласајуће способни грађани викендом могу искључити чак и из свог бирачког свебитисања. Сходно тој околности, закључено је да ће на тај начин известан број процената изборнога тела прећи у ону врсту акутне апстиненције која би могла бити и хронична. Па се ту ондак осмислило да тог опуштања не сме бити: од петка па надаље се, као из каквог руског ракетног система, са свих страна лансирају у медијско небо самоексплодирајуће информативне направе, које најављују све могуће врсте апокалипси, злурадо испланираних од стране што Злехуде Судбе што Оних Других - и то баш за суботу и недељу. У понедељак, када свест о управо протеклом дводневном недешавању ничега преовлада, те када се - хебрејским језиком речено - установи да је Шабат постао Моша, ова колосална стратешка пропагандна замисао постаје самоиздувана увреда интелигенције. А да би се опет напумпала за следећи викенд. Аман, више, чувајте плућа.

У Декларацији, која ће бити помно написана ако ова помама ускоро не престане - а сада је дошла до нивоа живих експеримената са ноћним објављивањем и повлачењем викенд патки - стајаће да смо ми потписници намерни викендом искључивати телевизоре или радио-апарате у колима. Намерни смо Оним Данима (што би рекле рекламе за улошке) обилазити трафике у широком луку те, ако треба, ускраћивати и сами себи интернет. Нећемо се за викенд јављати ни на телефоне, нећемо отварати врата, нећемо гледати СМС и остале текстуалне поруке. Ако буде морало, од петка до недеље нећемо бити у месту у коме живимо, па ако баш треба ни у земљи у којој живимо. Спремни смо да по сваку цену живимо без викенд информација, све док викенд информације једном не постану спремне да живе са нама.

А оног једног викенда кад се буде изашло на изборе, ставиће се испред гласачког листића бележница са евидентираним викендима који су тако олако саботирани. Па ко у бележници освоји прво место у зезнутим викендима, тог једног викенда, вала мајци, неће освојити ништа више.

Док се не научи викенд памети, тренутно најпаметнијој на свету.