ПРОФЕСОР Светозар Стојановић је у време избијања студентских демонстрација био доцент на Филозофском факултету и члан Универзитетске конференције СК. Присуствао је неким кључним састанцима овог партијског форума београдских академаца и његово сведочење открива неке нове детаље из јуна 1968. године. Запис професора Стојановића преносимо у целини.

"За време јунских догађаја провео сам доста времена са Жарком Булајићем. Његова улога била је веома значајна - не смем ни да помислим шта би се све догодило да на челу Универзитетског комитета није био тако одлучан и поштен човек као што је Булајић. Он је од самог почетка ставио Универзитетски комитет на страну студената. То није били нимало лако, тим пре што је Градски комитет поступио потпуно супротно и што је у њему деловао штаб за разбијање демонстрација у коме су били и највиши руководиоци ЦК СК Србије. Одатле је вршен непрекидан притисак на Жарка Булајића, да се универзитетска партијска организација дистанцира од студентског покрета и осуди екстремисте на Филозофском факултету.

У РЕКОНСТРУКЦИЈИ збивања у једној важној ствари Жарка Булајића није сасвим послужило памћење, и то на његову штету. Реч је о (проширеном) састанку Универзитетског комитета на коме смо се, наводно, он, Михаило Марковић, Љубомир Тадић и ја залагали за обуставу штрајка. Одмах да кажем да том састанку уопште није присуствовао Тадић. Ја сам учествовао у својству члана Универзитетске конференције, а Михаило Марковић као члан Универзитетског савета.

Ствари су текле овако. Тог дана негде око подне свратио сам у просторије Универзнтетског комитета. Жарко Булајић ми је рекао да га је штаб обавестио да предстоје масовна хапшења, укључујући и његово. Затим сам отишао на Филозофски факултет и ту срео Влајка Беговића који је бележио оно што се збива. Изнео сам му шта се спрема, а од њега чуо да Вељко Влаховнћ (тадашњи председник Градске конференције СК Београда) има благонаклонији став према студентском покрету од Градског комитета и његовог штаба. Беговића сам наговорио да одемо у Универзитетски комитет и поразговарамо са Булајићем.

ДОГОВОРИЛИ смо се да те вечери одржимо (проширени) састанак Универзитетског комитета, а да Беговић у току састанка доведе Вељка Влаховића. На скуп је дошло неколико чланова Секретаријата Градског комитета, којима нисмо ништа открили о договору са Беговићем. Они су иступили веома оштро захтевајући да се Универзитетски комитет огради од штрајка. Ни у једном тренутку ни Булајић, ни Марковић, ни ја нисмо подржали такав захтев.

Сва тројица говорили смо помирљиво, али и одлучно одбијајући њихове оптужбе о екстремизму Филозофског факултета. Заступали смо мишљење да би за престанак штрајка било довољно ако власти испуне четири до шест постављених захтева студената, док су неки присутни студенти инсистирали да морају бити испуњени сви захтеви пре него што би окончали штрајк.

НА ЗАПРЕПАШЋЕЊЕ присутних чланова Секретаријата Градског комитета, изненада су нам се у пола састанка придружили Вељко Влаховић и Влајко Беговић. Влаховић је притом одржао полетан говор и дао позитивну оцену студентског покрета. Веома се добро сећам да је рекао: Ово је права реорганизација Партије и садашњи студенти продужавају оно што је моја студентска генерација започела још пре рата. Тако је пропао и тај покушај да се Универзитетски комитет одвоји од студената.

Ситуација је у том погледу била непромењена све док је Жарко Булајић био на његовом челу. Одбијајући да нападне филозофе, он је поднео оставку на положај и чланство у Универзитетском комитету. Још увек се сећам последњег (за мене) састанка Универзитетског комитета (проширеног), на коме смо, опет, учествовали Михаило Марковић и ја. Заступали смо мишљење да акционе одборе као спонтано створене самоуправне органе не би требало укидати, што је иначе био ултимативан захтев виших партијских форума. Против нас је иступио Бранко Прибићевић, професор Факултета политичких наука. Убрзо после те седнице Градски комитет је распустио наше партијске огранке на Филозофском факултету, ми смо престали да будемо чланови СК, а Прибићевић је постао нови секретар Универзитетског комитета."