НЕКАДА су панкери певали против британске краљице и "њеног фашистичког режима", а данас се неки од њих поносе краљевским одликовањем чак и када нису у формалноправном смислу њени поданици (макар не јавно). Награде, па чак и оне заиста угледне, попут Нобелове, а поготово оне које у себи садрже и извесну дозу понижења, могуће је одбити. Да се не враћамо сада све до Сартра, подсетимо само како су домаћа "поштена интелигенција" и "другосрбијанска елита" аплаудирали храбрости Филипа Давида кад је одбио да из руку председника Србије прими награду за најбољу књигу. Часно је (чак и у случају Давида) одбити почаст кад некога не цените и тако демонстрирати неслагање. Такође, ако награду примате, подразумева се и да онога ко вам је додељује поштујете. Тако је уредник једног београдског "недељника", у слободно време панкер, Бранко Росић с поносом примио Медаљу Британске империје, одликовање намењено нижим слојевима које се доскора додељивало искључиво у бившим колонијама. Ово су поменута "интелигенција" и "елита" поново поздравили.

На компрадорски поступак поменутог колеге бисмо и заборавили да нас текстом о врхунским успесима албанских поп певачица пореклом са Косова није подсетио да се љубав правог колонијалног поданика према Империји мора стално доказивати самопорицањем и самоокривљавањем. За светски успех Рите Оре, Дуе Липе и Ере Истрефи имамо, каже он, да захвалимо Слободану Милошевићу који их је с родитељима протерао са Косова. Тако, поред свих зала за која се терети, Милошевић постаје одговоран и за успех албанских певачица. Натегнуто, али добро, ваља га помињати и без реалног основа, макар због одликовања колонијалних владара. Мање је вероватно да би када би писао о успеху Боре Дрљаче, на пример, Росић подсетио на заслугу усташа које су му побиле породицу и учиниле га сирочетом пре него што је и проходао. Притом, Ера није емигрирала. Своју каријеру градила је на Косову снимајући, поред осталог, скандалозни спот у оскрнављеном Храму Христа Спаса у Приштини.

ДОСАДАШЊИ врхунац међународне каријере Дуе и Ере је што је прва певала пред почетак утакмице финала УЕФА Лиге шампиона у Кијеву, а друга ће певати химну Светског првенства ФИФА у Русији. Због овога и Росић, а и ми, пишемо о њима. Поред певања, Дуа је до гуше укључена у пропагирање независности КиМ и има фондацију "Сунчани брег" (насеље у Приштини) у чијем Управном одбору седе бивша "председница" Атифете Јахјага и градоначелник Приштине Шпенд Ахмети, доскора следбеник Аљбина Куртија и функционер екстремистичког "Самоопредељења". Слично је и с Ером која, поред скрнављења цркава, истиче да се поноси својом нацијом, културом и независношћу. Обе су агитовале за уједињење Косова и Албаније.

Док оне увеличавају фудбалске светковине УЕФА и ФИФА (које су, узгред буди речено, Косово примиле у чланство кршећи сопствена правила и статут из евидентно искључиво политичких разлога), једној Рускињи је забрањен наступ пред утакмицу Мундијала на стадиону у Ростову на Дону. Ради се о познатој певачици Јулији Чичерини чији је грех што подржава своје сународнике у Украјини. ФИФА је саопштила да би "игра требало да буде неутрална у односу на политику и повезани догађаји не би требало да се користе од стране удружења, играча, навијача или било којих других индивидуа као платформа за изношење политичких ставова".

У ЧЕМУ је разлика између подршке коју Чичерина пружа етничким Русима у Донбасу и оне коју Липа и Истрефи пружају етничким Албанцима на Косову? Нема је. Ако је Рускињи због политичког активизма требало да буде забрањено да пева на догађају ФИФА онда би исто требало да важи за поменуте Албанке. Доследно би било тако поступити и са трећим чланом трија чији је Ера део, америчким певачем и глумцем Вилом Смитом, толико политички активним да се помиње и могућност његовог кандидовања за председника САД. Сви они имају право да у приватној сфери имају политичко мишљење, али да на јавној делују у складу с правилима. Баш као што и Росић приватно може да буде панкер и анархиста, а јавно поданик британске краљице (или је обрнуто?). Али ако УЕФА и ФИФА крше сопствени статут, зашто не би и законе логике?