У најбољој традицији, па сад како год да се звала та традиција, председник државе и премијер државине Владе изнели су једно "штамекоштакаднемашансе" обећање. Ко се баш апсолутно не разуме у фудбал, обрадовао се, а ко се разуме - слатко се насмејао. Политичко-технички управитељски двојац државе обећао је, наиме, да ће државна каса, под равнатељством новог министра Малог, дати фудбалској репрезентацији Србије 10 милиона евра уколико речени тим постане првак света на Светском првенству. Е, изгоре нам кеса, баш.

Сад, да не улазимо баш много у то зашто није обећано примамљивијих 100 милиона или, пак, надреална милијарда... Али ево да уђемо мало: ваљда је неко рекао: "А, шта ако се ипак деси чудо?", или: "За те паре и пол се мења, а камоли начин играња фудбала." Или - "Немојте, почеће да подмићују противнике и судије, осрамотићемо се!" А, највероватније ће бити да је неко мудро проценио уљудну границу између поетског подстрекавања и бруталног подсмевања, а и није у реду да се тачно зна кад би, теоретски, могли да легну милиони евра на фудбалерске рачуне а да се још никако не зна кад ће да, практично, легне повишица од 3.132 динара на минималне пензионерске рачуне. И, такође, да баш не улазимо много ни у то коме су и колике паре потребне. Јер, ту баш нема у шта да се улази.

Елем, мож' се деси да у овом тренутку многобројни обожаваоци владајуће опције, као и нешто мање бројни мрзитељи исте, побркају лончиће и закључе да се има нешто против овог обећања. Таман посла, напротив. Прво, јако је тешко утврдити тесну логичку везу између висине премије и резултата против, рецимо, Бразила или Немачке. А друго, позитивно стимулисање је свакако боље од негативног. Јер, могло се, а срећом није, уредбом Владе организовати да сваки фудбалер добије свог извршитеља, а који плени сву имовину ако се не прође квалификациона група. Или, да се тајно достави информација да ко не игра добро, неће му се таблоиди скидати са кичме једно месец дана. Па да видиш, мајци, кад се "фејк њузом" разгласи да си геј, како ће на сплавовима замамне спонзоруше да беже од тебе... И на крају, одузимање пасоша у случају изгубљене утакмице (па чак и нерешеног резултата), исто је могло да дође у обзир: ко се не труди на Светском првенству, има да игра у Спартак-Ждрепчевој Крви, а не у Манчестеру, нема мрдања одавде. Ко ни нама осталима, и присилним и случајним немигрантима.

Срећом, ништа горепоменуто се није десило. Већ је створена најважнија последица научнофантастичне поделе 10 милки евра, а то је што се сада, по истом принципу, та сума новца може употребљавати за још многе сврхе. Наиме, кад прође Светско првенство у фудбалу, те кад установимо да победничка екипа није своју титулу уступила репрезентацији Србије само да би напакостила овдашњем државном буџету, лепо би било наставити са обећањима. И сад, машти на вољу, коме се све 10 милиона евра може мирне душе обећати...

Министрима оне владе којој се деси да пре 2025. (2030, 2035, било које) године Србија уђе у Европску унију.

Амбасадорима САД, Русије, Велике Британије и Немачке, ако месец дана заредом не зову никога из власти или опозиције на консултације, ручак или "Речено-ми-је-да-Вам-пренесем" разговор уз кафу. Ал' да нема варања да се поруке шаљу преко својих обавештајаца на плати, или оних других, домаћих, на хонорару.

Оним неуједињеним, а истовремено и невладиним опозиционим странкама, ако пређу цензус.

Министру финансија који без додатног задуживања истовремено и редовно исплаћује пензије, државне плате и трошкове, губитке јавних предузећа и субвенције странцима.

ФИАТ-у ако почне да производи модел који није 500Л, па на који год погон.

Произвођачима пелена за одрасле који забране продају својих производа радницима.

Премијеру који успе да подигне БДП на реално неопходних 10 посто.

Креатору споразума са Косовом, који ће да га направи тако да га потпишу обе стране, а уз сагласност баш свих других заинтересованих светских сила.

Свакоме ономе ко је стигао до краја овог текста а да основано може да тврди да му још оваквих обећања, у овако занимљивој земљи, ама баш никада неће пасти на памет.

Унапред честитамо срећним добитницима.