ДА ли би ико при здравој памети могао да изјави, на пример, да совјетски војници нису "ослободили" Аушвиц због тога што у њему, када су ушли, нису затекли ниједног немачког војника, него само нешто више од 7.000 изнемоглих логораша? Да ли је онда улазак српске војске у Будву 1918. "ослобођење" или нешто друго?

ЈЕДАН од најпрестижнијих бриселских тргова носи име британског фелдмаршала Бернарда Монтгомерија, у знак захвалности због тога што су војници под његовом командом ослободили овај град од немачке окупације. Како је изгледало ослобађање престонице Белгије (данас и престонице цењене ЕУ и још цењенијег НАТО-а, на које треба сви да се угледамо), посведочио је војник Оклопне гардијске бригаде британске војске Френк Кларк: "Како смо се приближавали градском центру, напредовали смо све спорије, јер је мноштво грађана блокирало путеве. Читав Брисел изашао је да нас поздрави. Требало нам је више од три сата да од предграђа стигнемо до центра." Нико у Белгији данас не оспорава то да су Брисел од нациста ослободили Британци, иако је све прошло без испаљеног метка.

ОЧЕКИВАЛО би се, имајући у виду овај пример (пошто се црногорске власти данас у свему угледају на ЕУ и НАТО), да у Будви постоји, ако не трг, а онда макар статуа војводе Живојина Мишића, главнокомандујућег српских снага које су 1918. ослободиле Црну Гору од аустроугарских завојевача. Али не, чак напротив. Данас помињање чињенице да је српска војска ослободила Будву у једном делу црногорске јавности представља "историјски фалсификат" и "провоцирање грађанског концепта". "Оно што је несумњиво је да се кроз покушај фалсификовања историје покушава испровоцирати грађански концепт Црне Горе. Сви историјски извори недвосмислено указују како је 'ослобођење Будве' заправо представљало чин повлачења аустроугарске војске са Црногорског приморја, у чему није учествовала армија ниједне друге државе. Сви историјски подаци недвосмислено говоре о томе да су српске трупе у Будву ушле тек по повлачењу аустроугарских, па о том чину није могуће говорити као о ослобођењу у било којој форми", сматра Министарство културе, неочекивано одбацујући "европске вредности" доказане претходним бриселским примером. Ово саопштење објављено је поводом "скандала" изазваног постављањем билборда у славу уласка српске војске у Будву 1918. Чак и када бисмо прихватили извитоперени став дела црногорске јавности који тврди да су Срби 1918. окупирали Црну Гору, тврдња да им српска војска није донела ослобођење од аустроугарске окупације не би била истинита. На пример, ни најекстремнији русофоби у редовима пољских националиста не негирају да је њихову земљу од нацистичког јарма 1945. ослободила Црвена армија, иако тврде да су их тада Совјети и окупирали. Такође, све и да су Срби 1918. "окупирали" Црну Гору, то се никако не може односити и на Будву, која је последњи пут у саставу неке "словенске државе" (да не кажемо српске) била 1443, када су Млечани предухитрили Турке и од Српске деспотовине преотели део земље, и до тада је, заједно са Котором, била део Аустроугарске монархије. У крајњој линији, макар што се Будве или Котора тиче, Црна Гора пре Србији треба да захвали на томе што им их је испоручила, него да Србе оптужује за окупацију. Баш као што су Совјети Пољацима лепо предали Данциг (Гдањск), Бреслау (Вроцлав) или Штетин (Шчећин), који су до 1945. били у саставу Немачке.

НА КРАЈУ, ако је истина то што тврде црногорско Министарство културе и остали њихови истомишљеници, да је "ослобођење Будве заправо представљало чин повлачења аустроугарске војске са Црногорског приморја, у чему није учествовала армија ниједне друге државе", шта је онда навело Аустроугаре да се повуку? Да се Немци нису из Брисела повукли јер им нису одговарали клима и суморно време? Да нису Аушвиц напустили због загађености цијановодоничном киселином (циклон Б)? Ако је тако, Аустроугари су се повукли из Будве јер им је досадило што већ стотину година играју карте на зидинама Старог града. Идеја да је њихов одлазак последица тога што су их српска војска и савезничке војске потукле и протерале представља "провоцирање грађанског концепта", које би, сматра Влада у Подгорици, као "фалсификовање историјских чињеница", требало кривично гонити по службеној дужности.