ПРЕ нешто мање од месец дана у репортажи поводом десете годишњице самопроглашене независности Косова, приказаној на једној телевизији, као један од главних аргумената за тезу да је на северу покрајине "Дивљи запад" наведена је чињеница да тамо готово нико не плаћа струју. У остатку покрајине је све у најбољем реду, тамо је, како кажу аутори репортаже, "дивља само природа". Тада смо мислили да на територији коју највећи светски ауторитети за борбу против организованог криминала, као што је Пино Арлаки, некадашњи блиски сарадник чувеног убијеног италијанског судије Ђованија Фалконеа и бивши генерални директор Канцеларије УН за борбу против наркотика и криминала (УНДОЦ) или обавештајне службе описују као мафијашку државу, тешко да неплаћање струје може бити већи проблем од трговине наркотицима, органима, белим робљем. Сада смо, међутим, у ситуацији да и када помислимо да нас више ничим не могу изненадити, они то ипак учине. Испоставило се да та самозвана држава, "Република Косово", организовано краде струју.

ЕВРОПСКА мрежа оператора преносних система електричне енергије (ЕНТСО-Е) установила је почетком марта да кварцни сатови у Европи касне јер је фреквенција електричне енергије у мрежи пала испод 50 херца. До овога је дошло јер у мрежи фали неких 113 гигават-сати електричне енергије, и овако нешто се, како је саопштила Европска мрежа, "никада раније није догодило". Где је, дакле, нестало тих 113 гигават-сати? На Косову, које, како се наводи, производи далеко мање електричне енергије него што потроши, па недостатак надокнађује неовлашћено је повлачећи са српске мреже, што даље домино ефектом доводи до проблема у целој Европи. Ингениозно решење проблема за Приштину. Косовске власти, међутим, у овоме не виде никакав проблем. Нису они криви, него Срби са севера који, као што рекосмо на почетку текста, не плаћају струју. А зашто не плаћају, запитаћете се ви. Па махом због тога што приштинске власти онемогућавају спровођење споразума о енергетици потписаног 2015. године у Бриселу. Овај споразум, наиме, предвиђа формирање српске компаније на северу Косова која би се бавила снабдевањем и дистрибуцијом електричне енергије, али њу Приштина одбија да региструје, као што одбија да спроведе било који део постигнутих споразума који јој не иду у потпуности наруку. Није, међутим, тачна ни њихова тврдња да је Косово "црна рупа" за електричну енергију због "дивљег севера". Помоћник директора Косовске електро мреже Кадри Кадриу рекао је за агенцију Франс прес да је тиме што се на северу Косова, где како АФП наводи живи око 40.000 Срба, струја не наплаћује - "угрожена равнотежа производње и потрошње електричне енергије, што је довело до дисбаланса у систему". Мањак од 113 гигават-сати, који је направљен за отприлике два месеца, довољан је за снабдевање око 10.000 домаћинстава током читаве године. Ако су Срби, онда на северу по тој логици има најмање 60.000 домаћинстава или 240.000 људи.

НИСУ, нажалост, само косовски Албанци и њихове власти ти који нас стално изненађују својим понашањем. Ово је случај и са Европском унијом. Баш као и када је почетком ове деценије избила криза са лажним азилантима из Србије (од којих су већина били Албанци са Косова или југа Србије), и сада, за овај проблем, криве Београд и од њега захтевају решење. Београд је сада крив што Приштина неовлашћено узима струју, Београд је крив што не признаје косовску независност и не омогућава Албанцима да лепо сами управљају својом електроенергетском мрежом коју су у целини добили од Србије. Баш као и што им је онда, у складу с елементарним нормама људских права, издавао путна документа и обезбеђивао слободу кретања. И сада кад нема готово никакву контролу над Косовом, Београд је крив за све проблеме које Косово производи. А не Брисел и Вашингтон од чије воље зависи скоро све у јужној српској покрајини.