Драги наш једини прави домаћи, органски и непрскани Деда Мразе,

Ево смо се јутрос пробудили, ваљда сви живи и здрави после овог новог новогодишњег пуцанија петардама и осталим топлим оружјем кинеске и домаће производње. Синоћ смо се по други пут трипут изљубили, радосни због могућности да, поред Руса, једини имамо две такозване најлуђе ноћи; те да и тако искористимо прилику да, штонобисе рекло, суверено и самостално седимо на две столице. Мада је само питање тренутка када ће неки докони сенатор или конгресмен "оданде" покренути питање зашто се и по овом питању не дистанцирамо од Москве и приближимо "Бондстилу"... Извини на дигресији, сама се наметнула.

У складу, дакле, са чињеницом да смо, сем на грегоријански, и на јулијански начин ушли у најсавременију годину у модерној историји, дозволи да констатујемо неке ствари. Прво, ми ништа не знамо о теби. Твој западни претходник је много лакши за идентификацију: личи на оног лика из Хага, облачи се у црвено, живи у Лапонији и возе га ирваси који не врше нужду (у супротном би се то већ знало) током летења. А о теби, најнашијем Деда Мразу кога имамо, немамо никакве податке. Евентуално можемо да те персонално поистоветимо са овим нашим Божић Батом, али тиме наносимо велику штету домаћим атеистима јулијанских календарских афинитета. То су они људи, само да то утврдимо, који су почели да славе славу од пада комунизма па наовамо. И који своју религијску конфузију највише воле да овековече начином на који гласају на политичким изборима. Али то је нека друга тема, па да те не смарамо тиме. Ти, ајде ево, некако и постојиш, него само не знамо како изгледаш.

Потом, ако смо договорно решили питање твоје егзистенције, поставља се питање: а која је твоја функција? Овај конкурентски Деда Мраз ставља поклоне под јелку, али слабо кад смо чули да се неки пакетић отворио 15. јануара, за твог мандата. Разумемо то донекле, на половини првог месеца у години тешко је наћи паре изашта друго сем да светли новогодишња расвета. И да тако и они последњи туристи буду попут лептира привучени да дођу да посете наше прекомерно попаљене лампионе. Елем, за поклоне се дакле нема пара. Те сем што не знамо како изгледаш, не знамо ни шта конкретно радиш. Е па то неће моћи тако. Сад ћемо ти дати конкретан посао.

Пошто нема средстава за персоналне поклоне, ти ћеш од сада макар испуњавати наше колективне жеље. Па узми оловку и папир, пиши, па да испуниш бар нешто од следећег:

Да некако нормални преживимо београдско гласање, премда већ изгледа да нећемо. Да се на следећи Божић официјелно захваљивање Богу боље припреми, а не да се онако импровизује. Да сав онај интелектуално потентни свет после расправе о "Немањићима" нађе неки други програм, сем телевизијског, о ком се изјашњава: политички програм, економски програм, који год... Да не буде републичких избора, шта год да буде са Косовом. Да свако има по минимум једну тетку у Канади. Да и опозиција и власт после шест година коначно схвате значење речи "опозиција" и "власт". Да се не хвалимо концесијом за аеродром док не завршимо преговоре о концесији, чисто цене ради. Да се таблоид цео чита у јутарњем програму, греота дрвећа од ког се прави папир. Да се донесе Закон о убиству певачице и осталом ријалитију, где се правно регулише количина и учесталост медијских објава. Да нас "Фијат" не одере кад, и ако, ове године буде обнављао уговор. И да нађеш начин да и остале наше жеље уврстиш на списак, пошто више нема простора да их овде испишемо. Кад кажемо "овде", не мислимо само на ову рубрику, него на комплетну ову новину, са свим замисливим додацима у њој.

Срећна ти ова наша Нова година и чекамо твоје резултате у следећој.