Да би се направила квалитетна чоколада за поремећивање односа две земље на Балкану - од којих је једна у Европској унији, а друга само што није ево већ шеснаест година - треба процесу припреме приступити на следећи начин:

У овећој територији разлупати две бајате империје, прво отоманску, а потом нешто касније и аустроугарску. Комаде настале разлупавањем пржити на јакој историјској ватри, да се ваљано разгреју покрети за национално ослобађање, уз повремено досипање религија. Мешати час од истока ка западу, час од запада ка истоку, равномерним покретима великих сила. Кад температура достигне 1918 степени, од средњег дела тога што је остало направити недефинисану смешу и држати је под притиском неко време, потом притисак смањити док се на температурама од 1929 и 1939 степени не оформе одокативне границе између тих делова. Наставити са загревањем.

Кад температура достигне 1941 степен, брутално растурити претходно формирано и додати велике количине Тројног пакта. Неко време оставити на јачој ватри док се не појаве црни, црвени и недефинисани делови смеше, потом на температури од 1945 степени одстранити све делове смеше сем оних црвених. Кад температура досегне 1948 степени склонити сад већ црвену смешу са ватре, да би била нешто мање црвена, али је потом одмах вратити назад и мешати новонастали бледоцрвени крем више ка западу него ка истоку. То чините самоуправним и несврстаним покретима. На температури од 1974 степена појавиће се пукотине између братства и јединства, али овај пут много веће но икад. Да се смеша не би скроз распукла, додавати велике количине иностраних кредита, а баш загореле делове масе извадити и послати на привремени рад у Немачку. Заузврат, из Немачке узимати девизне дознаке и додавати у смесу кад год спласну привредни гиганти.

На температури од 1980 степени извадити главни састојак који је омогућавао да смеша буде колико-толико компактна и наставити са мешањем док се све потпуно не распадне. На 1990 степени ће доћи и до пуцања берлинских зидова посуде у којој је смеша боравила током кувања. Због тога ће распадање бити брже но што се претпостављало, јер ће при температури од 1991 степен доћи до пуцања целе смеше, па сваки део смеше, са припадајућим избеглицама, треба преселити у посебну посуду све док температура не дође до дејтонских 1995 степени. Ако нешто од разбијеног остане неразбијено, додатно бомбардовати на температури од 1999 степени.

Потом под неравномерним хашким притиском почети међусобно хлађење и приближавање сепаратних посуда, али истовремено не искључивати ватру, уз спорадично мешање и из правца запада и из правца истока, а за сваки случај. При температури од 2004 и 2013 степени на по једној од посуда написати ЕУ, а на осталима баш ништа не написати. Док се све истовремено и хлади и греје, додавати следеће састојке: потпуни распад социјалистичке привреде, светску економску кризу, нове кредите и задуживања, прокси ратове у релативној географској близини, мигранте у проласку и гастарбајтере у поновном одласку.

Када температура досегне 2016 степени скинути смешу привремено са ватре и пронаћи у њој изузетно ретког небанкротираног српског приватног привредника, затим ставити његов малограмски производ у новогодишњи пакетић фирме хрватског тајкуна који држи лавовски део малопродаје у региону. Пакетић потом дати у руке председници која дели своје златописом потписане слике деци, на годишњици било чега што има везе са српско-хрватским оружаним сукобима, а што се слаже са њеном агендом прикупљања гласача за, дај јој Боже, још један мандат. Потом сачекати да се један од гласача гневно не сагласи са етничким садржајем пакетића своје председнице, као и да се председница сагласи са несагласјем свог гласача. На крају овог емотивног свесагласја, вратити сву новонасталу масу какао боје тамо одакле смо је извадили и наставити са мешањем и даљим загревањем.

Током даљег мешања пробати укус те житке браонкасте смеше, па уколико је она онолико бљутава колико је одувек била, послуживати свима онима који воле ту врсту ароме. Ко се досад тога није најео, заслужио је обилан репете.

И пријатно му било.