ЕВО смо се сви скупили, да кажемо последње збогом нашој Хилари. Суза сузу стиже, грлимо се међусобно, јецајући. Неизречена, око нас лебди мисао која каже да бисмо се и даље радо трампили са Трампом. Али не вреди, глупи електорски систем је малу већину у народним гласовима претворио у огромну већину у делегатима држава, који ће ускоро, сем ако не буде неких мућки, претворити наранџастог ријалити богаташа у оно што је требало да буде бела жена, а после црног човека. Проклета је Америка и злато што сја, на изборима победила погрешна боја.

Сабрали смо се некако у својој тузи, јер је испраћај започео. Први је говорио историчар. Он нас је подсетио на чињеницу да бисмо ми, у сада већ немогућој другој години првог Хилариног председничког мандата, прославили четврт века од како су Клинтонови са нама. Те да би то био први случај да је један брачни пар тако дуго владао било којом земљом света, ако изузмемо Румунију. Уз то, женски део америчког пара био је на више функција од изузете конкуренције: од прве и прве проверено преварене даме до сенатора и државног секретара. Тај пут - од брачне јесени до арапског пролећа - требало је да се финално оконча индијанским летом: историјском породичном ротацијом корисника Овалне собе. Али не даде се, закључио је историчар свој говор. Што јес, одговорили су наши дланови громким аплаузом.

Историчара је на бини заменио исламски фундаменталиста. Он је све нас присутне подсетио на утицај који породица Клинтон има на развој добросуседских односа између шиита и сунита, који сада сложно пешице хрле ка границама Европске уније. О томе, рече говорник, могу посведочити и бројни сведоци - од Мубарака и преживелих Гадафија, па до Ал Багдадија, Ердогана и Асада. Потом је говорник дланове окренуо ка небу, поменуо Алаха и 72 девице, отворио галабију и открио да је опасан динамитом. Панику је спречио следећи говорник из Русије, који се бацио на свог претходника, одузео му прекидач за динамит и одвео га са бине. Приликом одласка Рус се захвалио породицама Клинтон и Буш за несвесно и ненамерно пружену шансу да Русија поново постане светска сила, а посебно за прилику која се створила на Блиском истоку. "Видимо се на Балкану или Балтику, кад смо већ код слова Б у географији" - речи су којим је завршен овај кратки говор. Што јес, одговорили су наши ознојени дланови нешто мање громким аплаузом.

На бину је потом изашао Зака Бе, некадашњи тренер фудбалског клуба АС Адема са Мадагаскара, који је познат по томе што је 31. октобра 2002. године водио клуб који је постигао највише аутоголова у историји фудбала - 149 (словима сто четрдесет и девет). Зака Бе је истакао да је, пративши изборну кампању Хилари Клинтон, дошао до закључка да ни он ни његов бивши клуб више немају право на свој рекорд. Те да жели да своје место у Гинисовој књизи уступи својој новој наследници по питању броја аутоголова постигнутих у једној утакмици, па макар и изборној. Говорник је нагласио да он не наступа само у своје име, већ да говори и у име бројних јавних и скривених фондова који су кампању у тој изборној утакмици здушно финансирали. Као и у име бројних поборника насилне политичке толерантности, агресивне заштите одабраних повлашћених мањина и хиперпродукције наоружања, која би требало да заштити све претходно наведено. Што јес, одговорили смо у себи, а једва да је ико аплаудирао.

На самом крају испраћаја појавила се делегација из Србије, уз видно одсуство неких који су раније били видно присутни на скуповима Клинтон фондације. Делегација је, држећи у рукама постере са ликом новог америчког председника, захвалила фамилији Клинтон на њеном одласку. Као и на последичној прилици да се ова мала земља макар неколико недеља одушевљава теоретском могућношћу да би америчка политика на Балкану могла бити другачија него у претходних скоро четврт века. Истовремено, делегација је позвала фамилију Клинтон да сада, кад нису више на власти, постану саветници у Србији, а по узору на Тонија Блера. Јер пријатељства, започета током НАТО бомбардовања, не треба тек тако прекидати. Што јес, рекосмо сви присутни и разиђосмо се. Да се припремимо за неке нове опроштаје, који ће се дешавати у веома скорој будућности.

Збогом, Хилари. Нека се припреми...