Поштовани,

Пред Вама је мали водич који ће допринети да се лакше снађете при доласку, а после свог једанаестогодишњег избивања из земље, узроченог мега-професионалним и гига-стручним радом институције која Вам је ускраћивала слободу, начинила Вас жртвом и за то још узимала паре од међународне заједнице. Без да је трепнула. И институција и заједница.

* * * * *

Транспорт до Београда:

Уколико будете долазили авионом - а да то није домаћи авио-превозник, који и није баш онолико домаћи као што је то био пре 11 година - избегавајте јефтине авио-компаније. Јер није толико несигурно полетање, колико слетање, пошто за приземљење авиона нова управа београдског аеродрома може од посаде нагло да затражи неких два милиона евра тарифних разлика. Тешко је објаснити о чему се ради, то не разумеју ни заинтересовани. А има их, онолико.

Са друге стране, не препоручујемо ни долазак возом, јер је неизвесно да ће он уопште имати своју последњу станицу, а с обзиром на брзину радова на новом грађевинском подухвату у том делу Београда. Да не разводњавамо тему, аутобус би могао бити сасвим пристојно решење, но и аутобуска станица је у сличном проблему као и железничка, па је заправо најбоље да дођете колима. Осигураним и регистрованим, по могућству, јербо је таквих све мање у земљи, а због новонасталих потреба које имају осиромашене осигуравајуће компаније. Уколико ни аутомобилски превоз не буде могућ, дођите бициклом. Тога у Холандији бар има.

* * * * *

Ситуација у земљи:

Овде можда постоје људи које Ви познајете и од раније, али може лако да се деси да они уопште више не познају Вас. То је због тога што се у земљи свашта променило, а откад сте Ви отишли на Ваш привремени боравак у иностранство. У свету је била економска криза, која је и нас овде подебело поткачила, па се испоставило да гласачи сматрају да има и нешто горе од „повратка деведесетих“. А то је „наставак десетих“. Ово је резултирало тиме да су они из деведесетих победили оне од после деведесетих и то тако да сада све мање личе на себе, а све више на оне поражене. Можда је мало компликовано за схватити, али неће Вам бити потребно више од 11 минута размишљања да разумете на шта је Србија бацила својих 11 година, а без да је ико притворио. Чак ни добровољне предаје није било.

* * * * *

Ситуација у медијима:

Не препоручујемо да читате штампу и гледате телевизију, само џабе губите време. Тамо је исто као што је одувек и било - оних који су на власти има у медијима више, оних који нису има мање. Разлике су минималне, реч је о финесама: некада се објављивало ко је ухапшен, сада се понекад објави и ко ће бити ухапшен. Некада се став државе тражио у државним медијима, сада држава више преферира таблоиде, наспрам којих све остало изгледа као опозиционо гласило. Некада су људи из сенке тамо и били, а сада ако ниси популаран, онда ниси ни у сенци.

Информисање путем интернета посебно избегавајте, јер тек је то губљење времена. У великом броју случајева тамо се дешава следеће: они који су плаћени да пишу комуницирају са онима који су плаћени да коментаришу. А и једни и други су неки партијски свет, од чега нико није у Вашој партији. Јер та је тема одавно скинута са друштвене мреже. Оне једине праве. И једине битне.

* * * * *

Ситуација генерално:

Нема пара, па ће добро доћи ако узмете и донесете оних иксипсилон милиона евра за душевни бол, таман да и нама преусмерите мало, ваљда смо и ми нешто патили.

Нема посла, тако да ако се не будете бавили политиком, неће нико да Вас примети у мору незапослених. А ако се будете и бавили, није то баш ни неки посао.

Нема вајде, генерално, па је могуће да је неће бити ни од Вас.

Нема избора, како у политичком тако и у сваком другом смислу. И то се неће променити ни Вашим доласком.

Нема гаранција. Ни да ће бити другачије, ни да ће бити боље. А ни да ћете Ви добити икакве гаранције за свој повратак. Те у том смислу, ако овај водич заправо ни није имао смисла, шта да се ради.

Бар је намера била добра.