Драга наша Милијардо Долара,

Извини што нисмо испратили министра када је, у поноћ, кад се и иначе иде по позајмице свуда у развијеном свету, похитао у сусрет баснословној деветорци Твојих импресивних нула. Такође, због предизборног недостатка концентрације на информативне емисије и написе у штампи, нисмо баш ухватили када нам Ти долазиш. Стога нас није било на дочеку да, са цвећем у руци, латицама поспемо прве од Твојих милијарду корака на нашем осиромашеном тлу, све узвикујући „Куме Лазаре, изгоре ти кеса!“. Опхрвани грижом савести, ево Ти пишемо ово писмо, па га Ти читај у тренуцима паузе у смањивању Твоје импресивне новчане масе.

Иако си нам дошла из далеких осунчаних Емирата, овде се можеш осећати као код куће. Кредити и позајмице, којима Ти са поносом припадаш, на овом поднебљу су увек драги и радо виђени гости. Штавише, наше традиционално гостопримство спрам ове врсте финансијских трансакција сваку траншу нашег задуживања претварају у домаће, типично, овдашње, локално, аутохтоно и ендемско - једном речју српско, бре - бацање пара у незаситу рупу државног буџета и припадајућег му дефицита.

Већ колико на самом доласку упознаћеш разваљени и скоро банкротирани пензиони и здравствени фонд, срешћеш се са непрескочивим редовним примањима поголеме државне администрације, дружићеш се са непрегледном листом сомнабулних субвенција. Посебно ће Ти задовољство представљати то што ћеш моћи да део себе даш за плате чланова управних одбора, платетине менаџера губиташких јавних предузећа и платице гомиле неког сиротог света који још нико није отпустио из остатака Титове државне економије, мање-више зато што неко мора и да гласа за власт. Па која год она била, а назире се која би могла бити.

Већи део Тебе могао би да оде и на отплаћивање ранијих дугова, насталих у жељи да се испуњавају неиспуњива изборна обећања. Или дугова позајмљених у намери да се подигну колосални споменици неутаживим политичким амбицијама. Или дугова потрошених са надом да су затвори већ пуни ситнијих лопова и да нема места за крупне, а да су полиција, тужиоци, судије и адвокати увек спремни да се нагоде са домаћим бизнисом, увек спремним за ту врсту сарадње. Или дугова насталих са намером да се ништа не промени до доласка неког страног управљача, па нек он буде одговоран за муку транзиције, а не неки овдашњи колонијални деспот, привремени обећавалац социјалног мира и константни извршилац пузајуће пропасти.

Али све то нас не омета да Те сачекамо озареног лица и загрејаног срца. Добро си нам дошла - у недостатку инвеститора, у свеопштој глобалној гологузији, у покушају да избегнемо Светску Банку и ММФ који стално нешто од нас хоће, а шта имају да хоће кад ни ми не знамо шта хоћемо. У ствари знамо, само се за то не деле кредити: хоћемо да нам буде добро а да ништа лоше не променимо, хоћемо да нам буде лепше а да нам се ништа ружно не деси, хоћемо да живимо као сав нормални свет, али да се не одрекнемо ничег ненормалног. И зато Ти се радујемо, јер Ти си симбол наше успешне концепције да продамо све што имамо, само да не изгубимо оно што више одавно немамо. А тога је подугачка листа, која почиње у стражњици а завршава се у глави. Само никако да пређе тај дугачак пут.

Директним преносом седнице Владе, уприличеним у вечерњем термину независне телевизије, почео је Твој кратки живот у овој земљи, драга наша Милијардо. Да је неке среће, Ти би на путу ка олупаној државној каси свратила до сваког од нас и својим мизерним делићима попунила све тање цркавице пензионера, све крњију уштеђевину незапослених, све мање плате радних људи и све празније новчанике свих оних који само тамо држе своје паре.

Уместо тога, Ти ћеш бити упућена до тек неколицине неких других, који Ти се највише радују. Јер Ти ћеш задовољити њихову потребу да попуне рупе у својим пропалим бизнисима. Ти ћеш услишити њихове молбе да наплате своје политичке инвестиције. Ти ћеш остварити њихове снове о брчкању на далеким морима, трошкарењу у фенси бутицима и ручкању у прескупим ресторанима. Ти ћеш отићи и до оних који ће повећим делом Тебе наплатити свој труд у лепљењу изборних плаката, своју муку у срицању политичких парола, свој стрес у бројању гласачких листића. Тебе ће, као награду, добити галамиоци на митинзима, брбљаоци по медијима и сви други јунаци ове дугогодишње поплаве, за коју је милијарда, Милијардо наша, тек мала кап са премало нула.

Али нека си Ти нама само стигла. Па нек и ниси нама, наша си. И наших унука. Они ће те враћати.

Милијардо наша, добро нам Ти дошла.