Легенда каже следеће, а приповедач ће је само препричати...

Не баш ни толико давно, иђаху три мудра човека - на леђима својих најгрбавијих камила - економском, културном и друштвеном пустињом, што некада бејаше плодна земља. Ту су земљу неки лакомислени људи распарчали, а потом су је неки други лакопрсти људи опустошили и опљачкали. И видеше три краља како једна звезда на небу гасне и пада према једној тачки на обзорју. Три мудраца била су на једном важном путовању, али је то једна друга прича која са овом конкретном звездом на небу нема ама баш никакве везе.

Гле! Погледајте, мудра браћо, звезда падалица!“ - рече један од три мудраца својим од клацкања на камилама уморним колегама.

Видимо, видимо... Шта је, аман, то ових дана тако навалило, па звезде падају толико?“ - забринуто ће се наглас запитати други мудрац.

Транзиција. Појава која се стално дешава на небу. Једне звезде смењују друге“ - мудро ће прозборити трећи.

Транзиција, дабоме“ - сагласиће се први мудрац и одмах се потом замислити - „Ја не видех, које је боје била звезда? Црвене?“

Не, мислим да је била жута. Само не знам да ли је дошла из оног сазвежђа где има дванаест жутих звезда у круг поређаних?“ - поново се гласно запита други мудрац.

Није. Тих дванаест се виде кад је небо плаво. А небо је већ дуже време црно, као што видите. И није била црвене боје, те су одавно престале да падају“ - још једном ће дати свој прецизни одговор трећи мудрац.

Хм. Жута звезда падалица. Реткост“ - констатоваше на речима увек најбржи мудрац.

Да није неки лош знак? - забрину се увек забринути мудрац.

Није никакав ни лош ни добар знак. У овом делу света констелација се мења на сваких 13 година, а тада или у току наредних годину дана падне и понека звезда. Сад је тринаеста завршила, а почела четрнаеста, таман на време“ - одговориће увек најпаметнији мудрац.

Ајде да видимо где је то пала!“

Да не скренемо са пута, знате где смо пошли?“

Нећемо, то нам је успут.“

И тако се три мудраца запутише ка месту на обзорју где је пала жута звезда падалица. На том путу среташе се са многим чудесима, који указиваху да ће их на месту звездинога пада сачекати нешто узвишено и онострано: наиђоше на људе који по средини варе цев која се не наставља ни на једну страну. Наиђоше на затворе који се великом брзином пуне и још брже празне, повремено чак и са истим људима који брзо улазе и још брже излазе. Наиђоше на човека који веома радосно дели одликовања људима који се чуде, а и не радују, што их добијају. Наиђоше на празну касу из које се дели новац за плате и пензије, банкаре који деле кредите који се не враћају, поштаре који носе рачуне који се не плаћају. Наиђоше на место између две земље које то час јесу час нису, где је час административни прелаз час граница, а са једне стране на другу час прелази час не прелази човек обучен час као домар час као Бетмен.

Свакаква чудеса су још на свом путу видела три мудраца. Болнице без лекова, градове без воде, војску без оружја, возаче без концентрације, њиве без сељака, школе без деце, навијаче без образа, министре без три чисте а са три нуле, попове без скромности, дипломе без знања и испита, познате без разлога, зграде без дозволе, бизнисмене без пара, аналитичаре без анализе, теоретичаре без теорије. И сва су их та чудеса водила до једне штале у којој је била некоришћена гласачка кутија, обасјана угаслом светлошћу жуте звезде падалице. Око ње се био сакупио разни свет, али не цео, него пола њега, спреман да такав радосно поздрави Избор који ће се у кутији родити.

Задивљени овом сликом, три мудраца спремише говоре и поклоне. У говорима мислише да упозоре на бројна искушења којима ће Избор морати одолети током свог живота. Спремише се да упуте на загонетне речи Предсказања, како на оне речи које доносе наду поводом новога Избора, тако и на оне које остављају могућност великој стрепњи, а без улажења у то да ли је нада дубља од стрепње или обратно. Мислише мудраци да укажу свету на раније Изборе, те како се ствар с њима по правилу завршавала. Спремише се мудраци и поклоне да поделе: Донације и Инвестиције, уз извесну могућност да их поједу Корупције и Монополизације; Реформе и Модернизације, уз још извеснију могућност да их упропасте Махинације и Малверзације. И све су то били спремни да учине мудраци, но их је спречавало то што се још није знало да ли ће и када наступити рођење Изборово. Ствар је отежало и то што се појавила немачка бабица, која рече да од тог посла изгледа нема ништа. Па су се три мудраца поново попела на камиле и пошла својим путем.

Занимљиво место беше ово где смо били. Штета што смо у журби, па не видесмо Догађај“ - рече први мудрац са висине своје камиле.

Могли смо да сачекамо. Бринем се да ли ћемо икад поново имати прилике да видимо рођење Изборово“ - забрину се други.

Не секирајте се. У овој штали то се дешава свако мало. Биће то опет, брзо“ - рече мудро трећи и подбоде камилу да бржим касом крене у пустињу.

А на црном небу сијале су неке нове звезде, својим пуним ноћним сјајем.