ПРОШЛО је скоро 15 година од смрти Радиславе - Даде Вујасиновић, а случај тек сада креће са „мртве тачке“. Толико дуго времена требало је београдском Окружном јавном тужилаштву да први пут од полиције затражи да утврди околности под којима је убијена новинарка „Дуге“, као и да се открије убица. Све донедавно, случај је вођен као самоубиство.
До обрта у поступку који је започео 9. априла 1994. године, кад је Дада пронађена мртва у свом стану у Трећем булевару у Новом Београду, дошло је после последњег налаза балистичара Владе Костића. У свом мишљењу, достављеном суду 30. маја прошле године, написао је:
- Сви најбитнији елементи овог вештачења указују да се у овом случају највероватније ради о убиству, а нарочито кад се има у виду да су у телу покојне пронађена два филцана чепа, што указује да су у њу испаљена два сачмена снопа која су формирала веома тешку рану.
Чињеница да је дошло до два опаљења, а не једног, како је истицано од почетка, искључује могућност самоубиства, јер свима је јасно да није могла два пута да пуца у себе.
Према обдукционом налазу смрт је наступила око 1.30 после поноћи, 8. априла. Како је у њему наведено, Дада је преминула тако што је у седећем положају пуцала кроз леву дојку и разнела тај део тела, све до пазуха, после чега је искрварила. У први план се стављало да је руку на себе дигла у нервном растројству.
Тврдње да је реч о самоубиству од почетка су биле сумњиве родитељима и најближим пријатељима, посебно ако се имају у виду њена грађа и начин извршења наводног самоубиства.
Главне замерке на спорно вештачење односиле су се на то што многи докази нису истражени, а неки су, како се касније испоставило, уклоњени или подметнути. Тако није урађена ДНК анализа узорака крви. Две врсте крви, нулте, Дадине и групе А, пронађене су на фотељи - А на бочној страни, а нулте на седишту фотеље и испод ње. Нису узети ни отисци са ловачке пушке из које је пуцано, и која је пронађена испод њене леве ноге.
Према Костићевом налазу, овако нешто није могуће у случају самоубиства, јер по испаљењу првог метка Дада сигурно не би могла да повуче и други пут ороз, већ би пушка морала да излети из руке. Поред тога, на ногама је имала папуче, а тврди се да је ороз повукла ножним палцем. У телу су пронађена два чепа, односно делови метка, што указује да су испаљене обе патроне. На то указују и сачмени снопови који су формирали веома тешку рану, која би избацила из функције леву руку услед чега би покојна била онеспособљена за даље руковање оружјем.
Увиђај у Дадином стану одрађен је за веома кратко време, експресно. На лице места изашла је само екипа СУП Београд, а не и истражни судија и заменик тужиоца. Да је у питању самоубиство констатовао је полицајац, који за тако нешто није имао овлашћење. Пушка није одмах однета како би се са ње скинули трагови, већ је остала у стану. Лице места није било обезбеђено и могао је да уђе ко год је хтео.
Нико од полицајаца није обратио пажњу на неред у стану: истргнут лустер, оштећене слике на зиду, праменови Дадине косе пронађени између јастука на троседу, крвави отисци прстију по ивицама фотеље. Због оваквих ствари, Дадини родитељи Невенка и Радислав Вујасиновић нису могли да поверују у закључке званичних истражних органа, због чега су ангажовањем стручњака кренули у сопствену истрагу.
(Наставиће се)