Јован Претеча, највећи од пророка, окончава историју Цркве Старозаветне и отвара епоху Новог Завета. Поред Исајије њега најављује и Малахије, последњи пророк Израилов: “Ево, ја ћу послати анђела Својега, који ће приправити пут преда Мном! И изненада ће доћи у Храм свој Господ, Кога ви иштете, и Анђео Завета, кога желите. Гле, долази он, вели Господ Сведржитељ”.
Јован Претеча био је први сведок доласка на земљу Једнородног Сина Божијег, удостојио се да Га крсти у водама Јордана и буде очевидац јављања Пресвете Тројице. Проповедајући покајање које треба да претходи крштењу и састоји се у исповедању својих грехова и потпуном обраћању и одвраћању од њих, Јован обавља крштење, што значи обредно погружавање у воду сваког покајника. Најпре самих Јевреја. Пере их од греховнога кала, али само један пут, наговештавајући тиме хришћанску Свету Тајну Крштења, за разлику од вазда понављаног ритуалног чишћења, прања у води, пре молитве и приступа светињи, које предвиђа званично јеврејство.
Јован Крститељ, док ходаше земљом, људима “не учини ниједно знамење” ни чудо, “али све што каза за овога (тј. Господа Исуса Христа) истина бијаше”, каже апостол Јован. Сва неизбројна чуда, која силом Божијом, Претеча Господњи до сада учини, збише се - после смрти његове од његових Светих Моштију и јављањем хиљадама његових молитеља и свечара у сну и на јави, већ готово две хиљаде година.
ЖивеЋи сам у дивљини и безљудним пределима Јудејске пустиње западно од Мртвог мора, Јован се припремао за своју величанствену службу, на коју је од Бога био позван. Нјегова одећа била је одећа древних пророка - од камиље длаке, везана за тело кожним појасом. Нјегова храна били су пустињске акриде, скакавци, биље, и дивљи мед.
И сад, после дугог живота у пустињачкој повучености дошло је време да се изврши дужност. Јованово натприродно рођење, његов живот и огњена силина његове вере и проповеди, као и општа ишчекивања нечега великог што се има догодити, били су довољни да привуку Јовану све: “Тада излазаше к њему Јерусалим и сва Јудеја и сва околина јорданска. И он их крштаваше у Јордану и исповедаху своје грехе”.
Сам Исус Христос дошао је из Галилеје на Јордан да прими од Јована крштење. Јован и његови ученици наставили су да крштавају неко време и пошто је Господ почео да проповеда.
О деловању Јована Претече апостол Лука каже:
“А у петнаестој години владавине ћесара Тиверија, кад управљаше Понтије Пилат Јудејом, за време првосвештеника Ане и Кајафе, дође ријеч од Бога Јовану, у пустињи. И он пође по свој околини Јордана, проповиједајући крштење покајања за опроштење гријехова. И приповиједаше по пустињи Јудејској. И говораше: “Покајте се, јер се приближава Царство Небеско”.
Јован, пак, говораше народу који излажаше да се крсти: “Породи аспидини, ко вам каза да бјежите од гњева који иде? Родите, дакле, плодове достојне покајања, и не почињите говорити у себи: “Имамо оца Аврама. Јер, кажем вам да Бог може и од камења овог подићи децу Аврамову. А већ сјекира дрвету код коријена стоји. И свако дрво које добра рода не рађа, сијече се и у огањ баца!”
И питаху га људи: “Шта ћемо, дакле, чинити?”. “Који има двије хаљине, нека даде ономе који нема. И који има хране, нека чини исто тако”. Дођоше, пак, цариници да их крсти и рекоше му: “Учитељу, шта ћемо чинити?” А он им рече: “Не чините ништа више него што вам је наређено”. А питаху га и војници, говорећи: “А шта ћемо ми чинити?” И рече им: “Никога да не злостављате нити кога да опадате и будите задовољни својом платом.”
А апостол Марко те догађаје овако описује: “И приповиједаше, говорећи: Долази за мном јачи од мене пред Ким ја нијесам достојан сагнути се и одријешити ремење на обући његовој. Ја вас крстих водом, а он ће вас крстити Духом Светим.”

МОНОГРАФИЈА
Фељтон је направљен према књизи ”Свети Јован Крститељ и Претеча Господњи” (Издавачи ”Светигора” и Компанија ”Новости”) и може се од среде наћи на киосцима у Србији, Црној Гори и Републици Српској по популарној цени од 360 динара.
(Наставиће се)